Nova istraživanja

Zbog satelitskih snimki bolnica u Wuhanu tvrde da se korona širila u kolovozu prošle godine

09.06.2020.
u 12:56

Korona virus se, prema najnovijem istraživanju Harvard Medical Schoola, najvjerojatnije počeo širiti u Kini več u kolovozu 2019. godine, a do tog saznanja su došli na osnovu satelitskih snimki bolnica u Wuhanu i podataka pretraživanja.

U istraživanju su se koristile satelitske snimke visoke rezolucije snimljene na parkingu bolnica u Wuhanu, gdje se virus službeno pojavio krajem 2019. godine, te podataka koji su se pretraživali, a koji su se odnosili na upite o simptomima virusa, koji su uključivali 'kašljanje' i 'proljev', javlja Reuters.

Studija otkriva da se broj automobila na parkingu pet wuhanskih bolnica u ljeto i jesen dramatično povećao u odnosu na godinu dana ranije, te su se puno više pretraživali pojmovi koji se tiču simptoma virusa, a koji su se pretraživali na tražilici Baidu, kineskoj inačici Googlea.

- Značajno povećan promet u bolnici i pretraživanje simptoma se ne može direktno povezati s početkom epidemije, ali je značajan dodatak prijašnjim istraživanjima koja govore da se korona virus pojavio puno prije prosinca 2019. godine - navodi se u istraživanju, te dodaju da ovi rezultati potvrđuju da se virus pojavio prirodnim putem puno prije velike krize krajem godine.

Broj parkiranih automobila u najvećim bolnicama u Wuhanu u ljeto 2019. godine bio je veći za 67 posto, u nekima čak i 90 posto nego u ljeto 2018. godine, a između rujna i listopada 2019. godine, pet od šest bolnica zabilježile najveći dnevni promet pretraživanja riječi 'kašalj' i 'proljev'.

- Taj je podatak zapravo vrlo značajan, jer dosad nismo zabilježili tako veliki porast pretraživanja tih pojmova, a činjenica je da se popunjenost bolničkih parkirališta ili protok pacijenata mogu koristiti kao relativni pokazatelji za nešto što se događa u populaciji. Osim toga, danas znamo da su gastrointestinalni simptomi jako važan market za COVID-19 - rekao je John Brownstein za CNN, voditelj istraživanja.

Cijelo istraživanje možete pročitati OVDJE.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije