Bangladeš

Zbog monsuna i klizišta ugroženi životi 100.000 Rohinja u neuslovnim kampovima

29.01.2018.
u 11:53

Više od stotinu tisuća Rohinja koji su izbjegli u Bangladeš bit će u smrtnoj opasnosti kada dođe sezona monsuna, objavile su UN.

Veliki broj izbjeglica iz Mijanmara živi u lošim uvjetima i blatnjavim kampovima koji će biti pod velikim rizikom od klizišta i poplava kada počnu monsunske kiše u regiji. U području grada Cox Bazar u Bangladešu trenutno boravi oko 900.000 pripadnika manjinskog muslimanskog naroda iz Mijanmara, a nakon što je od sredine prošle godine stiglo 680.000 novih prognanika, zbog vojne ofanzive vladinih snaga.

Klizišta i poplave su česte u oblasti, ali 100.000 ljudi će biti u smrtnoj opasnosti, jer nemaju nikakve zaštite. Oni moraju biti premješteni u druga područja ili dobiti adekvatan smještaj, poručuju iz UN.

Zagađenje vode, također, donosi rizik od zaraza, iako traje cijepljenje izbjeglica protiv kolere. No, desetina ih je već umrla od difterije. Većina izbjeglica je smještena u oblasti Kutupalong-Balukhali.

- Zemljište tu nije podesno za život i naselja. Klizišta su česta, a poplave nepredvidive. Sezona monsuna će ionako tešku  situaciju učiniti smrtno opasnom – upozoravaju humanitarni radnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije