U RODILIŠTA JE UŠAO JER GA JE U OKOLIŠU JAKO PUNO

Zbog enterovirusa dvoje djece iz Bjelovara teško oboljelo, jedno dijete životno ugroženo

Neva Zganec/PIXSELL
23.06.2023.
u 21:36

Prof. Tešović: Riječ je o bolesti koja je, iako u većini slučajeva bezazlena, potencijalno i opasna

Za sada je stabilno, još je živo, odgovorili su nam u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kad smo danas pitali za stanje teško bolesnog novorođenčeta koje je iz bjelovarske bolnice u Zagreb prebačeno zbog miokarditisa uzrokovanog infekcijom enterovirusom. No beba je i dalje ugrožena, na respiratoru je i tijek bolesti je nepredvidiv.

 Miokarditis se uvijek može pogoršati i bilo kakvo prognoziranje nije moguće, neodgovorno je išta predviđati – kazao nam je prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Infektivnoj klinici.

U toj je bolnici i drugo novorođenče iz bjelovarske bolnice, kojem je enterovirus uzrokovao meningoencefalitis i ono je stabilno, potvrdio je prof. Tešović. Ovakve komplikacije vrlo su rijetke posljedice enterovirusa, kaže infektolog.

– Ovisi o tome koji je dominantni cirkulirajući enterovirus. Nažalost, za sada je u ovoj epidemiji potvrđeno kod dvoje ili troje da je riječ o echovirusu tip 11, što nije dobra vijest. Prilično je vjerojatno da ako su slučajevi sa Svetog Duha potvrđeni kao echo-11, da će to biti i ovi drugi – kaže prof. Tešović. Ne znači da će se ovaj tip širiti, ali ono što informacija o njegovoj potvrdi kod beba na Svetom Duhu implicira jest da je potreban pojačan oprez.

– Možda je dobro da smo relativno rano doznali jer će to osvijestiti ljude da je riječ o bolesti koja je, iako u većini slučajeva bezazlena, potencijalno i opasna – ističe Tešović.

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije i treće je dijete prebačeno u Zagreb, na Rebru je i ono je stabilno, kao i dvoje oboljele djece koju liječe na Svetom Duhu. Novih slučajeva širenja ovog ljetnog virusa nema ni u Zagrebu ni u Bjelovaru, potvrdili su nam u oba javnozdravstvena zavoda.

– Od svih bolnica i domova zdravlja tražili smo da prijave ako se pojavi koji slučaj, nije bilo nijednog novog slučaja – kazao nam je prof. Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

– Nema novooboljelih ni među djecom, ni među roditeljima, ni među osobljem bjelovarske bolnice. Ovo je prvi put da se enterovirus pojavio u rodilištu, obično ga ima u vrtićima – rekao nam je Vedran Trupac, ravnatelj bjelovarskog ZZJZ-a.

U obje su bolnice prema uputama epidemiologa poduzete pojačane mjere čišćenja i dezinficiranja, nošenja maski i ogrtača kod osoblja te je izdana uputa da zaposleni, dobiju li moguće simptome enterovirusa, ne dolaze na posao. Analizirani uzorci pak negativni su kod svih, a čini se da je u oba slučaja virus došao s rodiljom. To samo govori da je ovog ljetnog virusa tipičnog za razdoblja velike vrućine, puno u okolišu.

Inače, postoji 29 specifičnih podskupina echovirusa, a echovirus 11 jedan je od njih. Dokumentirani su brojni slučajevi echovirusa 11, koji uzrokuje vrlo ozbiljne bolesti kod dojenčadi i male djece. Većina echovirusa širi se kontaktom s fekalnom materijom, a novorođenčad virus može dobiti tijekom porođaja od majke. Virus u velikom broju slučajeva neće izazvati nikakve simptome u probavnom traktu, ali kod nekoga s oslabljenim ili slabije razvijenim imunološkim sustavom može izazvati opasnu infekciju. Bebe nemaju razvijen imunosustav pa su posebno osjetljive. Kod njih echovirus 11 može izazvati bolesti koje mogu biti opasne za život: sepsu, meningoencefalitis, miokarditis, hepatitis i encefalitis. Simptomi infekcije echovirusom 11 mogu biti vrućica, proljev, osip, žutica, začepljen nos, kašalj, glavobolja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije