'Panama papers'

Zbog afere islandski premijer dao ostavku

ostavka
05.04.2016.
u 22:13

Islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson podnio je u utorak ostavku i postao prva velika žrtva "Panamskih dokumenata" koji su otkrili goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama.

Dokumenti koji su procurili iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca pokazali su da je Gunnlaugson zajedno sa suprugom imao offshore tvrtku.

Po dokumentima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, Gunlaugsson (41), je 2007. zajedno sa suprugom na Britanskim Djevičanskim Otocima osnovao tvrtku u kojoj je sklonio milijune dolara, a 2009. joj je prepustio svoje udjele za jedan dolar.

Kada je u travnju 2009. prvi put postao zastupnik, to nije spomenuo u svojoj imovinskoj kartici iako je po zakonu to morao učiniti.

U ponedjeljak su tisuće prosvjednika pred zgradom parlamenta tražile ostavku premijera koji je nijekao da je izbjegavao platiti porez i nije želio podnijeti ostavku.

Gunnlaugsson je u utorak zatražio od predsjednika države pristanak za raspuštanje parlamenta, no Olafur Ragnar Grimsson je to odbio.

Odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca  iz koje su iscurili milijuni dokumenata koji otkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, FIFA  i političari skrivali novac u poreznim oazama uzvratila je udarac u ponedjeljak navečer nazvavši "netočnim" medijska izvješća o njihovu radu.

"Ta se izvješća odnose na pretpostavke i stereotipe i igraju na to da javnost nije upoznata s radom tvrtki poput naše", obrazlaže se u izjavi tvrtke Mossack Fonseca koja ima sjedište u Panami.

Među političkih čelnicima spomenutim u dokumentima nalaze se suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i njegova supruga, a kineski predsjednik Xi Jinping i britanski premijer David Cameron imaju članove obitelji koji su povezani s offshore tvrtkama.

Panama je u utorak priopćila da otvara istragu o tom globalnom skandalu naglasivši da je njezin cilj utvrditi jesu li zaista počinjena kaznena djela, tko ih je počinio te eventualnu financijsku štetu.

Više zemalja već je priopćilo da je otvorilo istrage, među njima Austrija, Švedska, Nizozemska, Australija i Novi Zeland. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?