50. obljetnica ubojstva Johna F. Kennedyja

Zaustavljen jer je svima želio ista prava

John F. Kennedy
Foto: import
21.11.2013.
u 10:53

Točno u 12:34 sati zvonit će zvona na katoličkim crkvama u SAD-u

Amerika sutra obilježava 50. godišnjicu od ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja koji je od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem preminuo 22. studenoga 1963. godine u Dallasu.
Sa šestog kata zgrade u centru grada Dallasa u Teksasu Lee Harvey Oswald ispalio je dva hica i predsjednik, koji se vozio u otvorenom automobilu, pogođen je u glavu i vrat.

Kennedy je brzo prevezen u obližnju bolnicu gdje je preminuo pola sata nakon atentata, ne došavši k svijesti. Okolnosti ubojstva 46-godišnjeg predsjednika koje je šokiralo Ameriku i svijet nisu do danas razjašnjene. Teorije zavjere uključuju tadašnjeg Kennedyjeva potpredsjednika Johnsona, CIA-u, republikance, mafiju, Fidela Castra, KGB...

Preranu smrt 35. predsjednika Amerike mnoge su generacije Amerikanaca sve do terorističkog napada 11. rujna 2001. smatrale najtraumatičnijim javnim događajem. Toga će se sutra prisjetiti predsjednik Barack Obama i cijela Amerika koja će na prigodnim okupljanjima od Bijele kuće do Dallasa odati počast jednom od najboljih među njima. Posebna ceremonija očekuje se na Nacionalnom groblju u Arlingtonu gdje je pokopan John Kennedy. Točno u 12.34 sati, u vrijeme kad je prije pola stoljeća preminuo Kennedy, zvonit će crkvena zvona na katoličkim crkvama u 50 ponavljanja.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije