ŠIRI SE ZARAZA

Zašto Iran i Italija, pa i SAD, imaju toliko mrtvih od virusa?

07.03.2020.
u 14:00

Zajedničko Kini, Italiji, Iranu pa i SAD-u, jest da im se virus uvukao u sustav skrbi i bolnice

Broj potvrđenih zaraza koronavirusom jučer je oko 14 sati, prema podacima Worldometersa, kao i interaktivne karte Sveučilišta John Hopkins, premašio brojku od 100.000 zaraženih i 3400 mrtvih u 96 zemalja i teritorija. Ipak, broj oporavljenih od zaraze u 18 sati bio je 56.000, a broj aktivnih zaraza “samo” 41.000.

Broj mrtvih na dnevnoj razini, prema posljednjem izvješću, bio je veći samo u Italiji nego u Kini, gdje se drastično povećava broj oporavljenih, zasad 56.000, od zaraze COVID-19. Kina ima samo još oko 23.600 aktivnih slučajeva, dok ih je oko 17.000 u ostatku svijeta s trendom dnevnog porasta od nekoliko tisuća pa bi već danas broj zaraženih izvan Kine mogao biti veći. U proteklih šest dana broj mrtvih u Kini na dnevnoj je razini sveden gotovo pa na razinu posljednjeg tjedna u siječnju, na početku izbijanja epidemije. Od 415 smrtnih slučajeva izvan Kine, 321 je u Italiji i Iranu, a od preostalih 94, s talijanskih 197, još 16 ih je u Europi, gdje je prvi smrtni slučaj 80-godišnjeg kineskog turista zabilježen 14. veljače u pariškoj bolnici, a u Iranu 19. veljače.

SAD pa Italija i Iran

Ipak, Kina još ima 5737 zaraženih u teškom stanju, a slijedi Italija s 351 slučajem. U usporedbi s Južnom Korejom, koja je jučer na 6593 zaražena imala 42 smrtna ishoda (52 kritična), Iran i Italija i dalje bilježe zabrinjavajući broj mrtvih. Nakon tih zemalja po broju mrtvih slijedi SAD s 14 fatalnih ishoda na “samo” 233 zaražena. Premda imaju više nego dvostruko veći broj zaraženih, Francuska ima devet smrtnih ishoda, a Njemačka ni jedan. Za zemlje povećane smrtnosti, kao i u Kini, karakteristično je da im se virus uvukao u bolnice prije nego što su uvedene nužne mjere.

U Kini jer im je sustav organiziran bez primarne zdravstvene zaštite, kako je to objasnio naš znanstvenik Igor Rudan. U SAD-u je osam smrti povezano sa zarazom u Life Care Center u Kirklandu. Činjenica je da se, prema dostupnim objavama na Wolrdometersu, a i istraživanjima koja smo iščitali na Pubmedu, publikaciji stručnih medicinskih radova, fatalni ishodi događaju kod osoba starije dobi i već narušena zdravlja kroničnim ili drugim bolestima (srčane i bolesti krvožilnog sustava, dijabetes, visoki tlak, plućne bolesti, astma...).

U Italiji, prema dostupnim izvješćima, 55-godišnjak koji je imao kroničnu bolest bio je najmlađa žrtva, ali je umro i 61-godišnji doktor dobra zdravlja, što je moguće zbog veće izloženosti virusu medicinskog osoblja. Ali u Kini su virusu podlegli 29-godišnji doktor Peng Yinhua iz Wuhana koji je pet dana bio liječen kad mu se 30. siječnja dramatično pogoršalo stanje. I dr. Liu Zhiming (51), ravnatelj bolnice Wuchang, iako je bio zdrav i u dobroj kondiciji po izjavama kolega, podlegao je virusu, a nekoliko dana prije, 14. veljače, umrla je i 59-godišnja medicinska sestra. Tada je objavljeno da je sedmero zdravstvenih radnika umrlo – od 1716 zaraženih liječnika i sestara. I kineski heroj iz bolnice u Wuhanu, oftalmolog dr. Li Wenliang (34), koji je prvi upozorio na opasnost od novog virusa, 7. veljače umro je u zaražen virusom.

Osim očitih pogrešaka u prevenciji virusa u Italiji, uzroke povećane smrtnosti treba tražiti i u tomu što je to jedna od najstarijih nacija u kojoj je, prema podacima Državnog instituta za statistiku za 2017. godinu, 22,3% ili 13,5 milijuna ljudi koji imaju 65 godina i više, a 727.000 ima 90 godina i više, a među njima je i 17.000 stogodišnjaka i starijih. Premda je Japan prvi po starosti stanovništva, ima “samo” šest smrti na 381 zaraženog.

Stopa smrtnosti

I Donald Trump je, kao i Rudan, vodio polemiku sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koja je globalnu stopu smrtnosti od COVID-19 procijenila na 3,4%, dok je za gripu 0,1%. I istraživanja na Pubmedu govore da procjene smrtnosti treba uzimati s rezervom, ne samo zato što se za znatan broj neće ni znati da su bili zaraženi, već će se točna stopa znati kad sve prođe, a moguće je da će biti i ispod 1%. Od prvih 17 smrti od virusa u Kini, 13 muškaraca i četiri žene, medijan dobi bio je 75 (od 48-89) godina te je od prvih simptoma, temperature (64,7%) i kašlja (52,9%), do smrti proteklo 14 dana (kraće kod starijih).

Kako od gripe godišnje umre nekoliko stotina tisuća ljudi, svjetska histerija čini se smiješnom. Kako god, mladi i svi oni koji odmahuju na panične reakcije trebaju znati da i o njima ovise nečiji životi, to više jer se nad COVID-19 nadvilo dosta upitnika unatoč nezabilježenim i združenim naporima znanstvenika.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije