PIŠE ÖSTERREICH

Zašto Austrija mora biti na oprezu: 'Glasimo za utočište radikalnih islamističkih skupina'

21.10.2023.
u 18:25

Pod naslovom “Beč: tisuće džihadista, ćelija Hamasa & Cyber rat”” i podnaslovom “Regrutiraju se u udrugama, na prosvjedima & Tik Toku. I planiraju Cyber rat na Beč” austrijski dnevni list “Österreich” danas piše kako međunarodne tajne službe smatraju da je s pravom ovaj tjedan u Austriji stupanj upozorenja na opasnost od terorizma podignut na drugu najvišu razinu, s trećeg na četvrti stupanj, od mogućih 5.

Tekst započinje konstatacijom kako su u Francuskoj desetine tisuća radikalnih islamista, a da se i u Njemačkoj situacija sve više zaoštrava, kao i u Velikoj Britaniji. U nastavku, uz pitanje kako je u Austriji, list navodi neke od važnih činjenica, zbog kojih i ova alpska zemlja mora biti na oprezu. I to unatoč jučerašnjoj izjavi austrijskog saveznog kancelara Karla Nehammera da u Austriji, vezano za terorizam, “trenutno nema konkretne prijetnje”.

“Österreich” ističe kako Austrija već dugo važi za “sigurnu luku” i utočište povratnika radikalnih islamističkih skupina.
“Kako Hamas, tako i Muslimansko bratstvo smiju u Beču djelovati.Također i putovanja posljednjih godina iz Austrije u Gazu, Teheran, Siriju ili u Katar i opet natrag u Beč, postala su primjetna”, napominje list. Dodaje kako su u Austriji službeni znakovi terorističkih organizacija zabranjeni, te da su osobe bliske tim krugovima pod nadzorom državnih sigurnosnih organa i kako se prati sve, između ostalog, i njihova putovanja.

U nastavku se upozorava na povezanost osoba s radikalne islamističke scene u Austriji, s onima u Njemačkoj, koje nadzire njemački Državni ured za zaštitu ustava i po tom pitanju usko surađuje s austrijskim kolegama. “Naravno, nadzire se i ono što se događa između radikala iz Bosne i Hercegovine i domaćih radikala. Domaća državna sigurnost  ima u fokusu i pojedine Muslimane u Beču i Grazu, piše “Österreich”. Ono na što stručnjaci posebno ukazuju je promjena regrutiranje radikalnih simpatizera, koja je, za razliku od prije, preusmjerena na zavičajne udruge i društva.

Regrutiranje novih članova u radikalne islamističke krugove, uključujući one koji su konvertirali ili su s lijevog radikalnog spektra, u međuvremenu se većinom odvija preko pro-palestinskih prosvjeda i društvenih mreža, tvrdi austrijski dnevni list, uz konstataciju:
“Kao već jednom, natprosječno veliki broj osoba iz Austrije, s obzirom na njenu veličinu, pridružilo se je tada teroristima IS-a u Siriji, a nerijetko je da se mlade regrutira i putem Telegrama i Tik Toka”. List ističe kako “dok Instagram i Facebook barem pokušavaju terorističku propagandu izbrisati, mlade islamiste, isto i u Austriji, se preko Telegrama i TikToka otvoreno nefiltriranim sadržajem poziva na prosvjede nasilja, koje bi, prema uputama, potom trebali staviti da se vide i na - live streamu”. Ono što posebno zabrinjava su “vukovi samotnjaci”, počinitelji pojedinci koji  se sada nakon napada Hamas osjećaju animiranima i mogli bi izvesti napade širom Europe, uključujući Austriju”, piše Österreich.

Posebno poglavlje u tekstu posvećeno je cyber (internetskom) kriminalu, uz upozorenje kako su se u međuvremenu promijenile metode islamističkih terorista i prebačene su na “rat na više frontova, uključujući i onaj protiv Europe”. Između ostalog, kako izvještava austrijski dnevnik, planiraju i ciljane cyber napade. Jedan od insajdera lista “Österreich” tvrdi da su trenutno, posebno na meti “austrijske institucije”.  A to znači, kako piše list, da bi cyber teroristi mogli hakirati stranice austrijskih ministarstava ili čak i osjetljivu infrastrukturu.

Na kraju teksta stoji kako ono što austrijskim vlastima dosad nije pošlo za rukom je dokazati priljev novca koje pristaše Hamasa šalju  izravno teroristima u Gazi. Uz opasku, da s obzirom na sve što se događa u Europi i svijetu, ne samo austrijske sigurnosne službe nego i financijske vlasti dsu u punom pogonu i na oku drže brojne zavičajne udruge, društva i klubove u Beču, Grazu i drugim austrijskim gradovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?