CIJEPLJENJE PROTIV KORONE

Zabrinutost zbog novog istraživanja: Rizik od ozbiljnih nuspojava nakon cijepljenja veći od očekivanog?

cjepivo
Dusko Jaramaz/Pixsell
22.10.2022.
u 13:30

Američki istraživački tim tvrdi da je otkrio da je rizik od ozbiljnih nuspojava cijepljenja mRNA veći nego da završite u bolnici zbog infekcije koronom

Znanstvenici i političari u više navrata ističu da su cjepiva Biontecha i Moderne učinkovita i sigurna. Međutim, novo američko istraživanje sada tvrdi suprotno i izaziva zabrinutost.

Njemački ntv.de piše kako je novo istraživanje o cijepljenju protiv korone izazvalo neizvjesnost.

Cijepljenje se smatra najvažnijim kamenom temeljcem u suzbijanju pandemije korone. Prema izračunima modela, cjepivom se moglo spriječiti do 20 milijuna smrti od Covida u cijelom svijetu. Stručnjaci i političari više puta naglašavaju da su cjepiva učinkovita i sigurna. Međutim, nova studija trenutno ne samo da izaziva uznemirenost već i nesigurnost. Zato što američki istraživački tim tvrdi da je otkrio da je rizik od ozbiljnih nuspojava cijepljenja mRNA veći nego da završite u bolnici zbog infekcije koronom. Što nije u redu s rezultatima?

Istraživanje objavljeno u časopisu Vaccine, tvrdi da je vjerojatnost da će mRNA cjepiva izazvati nuspojave daleko veća nego što se mislilo, prenosi Fenix-magazin.

– Općenito, ozbiljne nuspojave bile su 36 posto češće u skupini koja je primala Pfizer/Biontech cjepivo nego u skupini koja je primala placebo, u usporedbi sa 6 posto u Moderni. Ako kombinirate dvije studije, dobit ćete 16 posto veći rizik od ozbiljne nuspojave učinak cjepiva protiv Covida, sažeo je svoje rezultate za “Welt” autor istraživanja Peter Doshi. Sukladno tome, treba preispitati preporuke o cijepljenju, barem za one koji imaju nizak rizik da će teško oboljeti od korone, smatra Doshi.

Doshijeve primjedbe zvuče alarmantno. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, njegova studija ne pruža stvarne dokaze. Leif Erik Sander, profesor infekcijske imunologije i istraživanja cjepiva na berlinskom Chariteu, komentirao je rezultate na Twitteru posebno jasnim riječima: Doshijev članak o nuspojavama mRNA cjepiva temelji se “na očito manipulativnim statistikama”. Studija je bila lošije kvalitete i zaključci su bili nevaljani. Drugi znanstvenici opisali su ih kao “sumnjive”, “potpunu besmislicu” i “propagandu protiv cijepljenja”.

Kritike se, između ostalog, odnose i na promatrano razdoblje. Budući da se studija temelji isključivo na podacima iz studija o odobrenju cjepiva Biontecha i Moderne iz 2020. Doshijev tim samo je ponovno procijenio te podatke prema svojim kategorijama. Od tada su diljem svijeta potrošene cijepljene milijarde doza. Ako je netko zapravo zainteresiran za sigurnost i učinkovitost cjepiva protiv Covid-19, u rujnu 2022., onda podaci iz ključnih ispitivanja nisu najbolji za procjenu toga, piše David Gorski, onkolog -glavni urednik web stranice Znanstveno utemeljena medicina.

S jedne strane, to je zbog činjenice da je u vrijeme kada je studija provedena, Sars-CoV-2 bio relativno rijedak u populaciji – tako da je rizik od infekcije bio nizak. Cjepiva bi stoga imala daleko više mogućnosti izazvati nuspojave nego što bi koronavirus potaknuo teži tijek bolesti, kaže Gorski. Osim toga, sudionici u studijama odobrenja promatrani su samo dva mjeseca. Neželjene nuspojave obično se pojavljuju u tom razdoblju. Međutim, zaštita od hospitalizacije traje puno duže. Prema riječima Gorskog, istraživači bilježe većinu nuspojava, ali ne i dugotrajnu zaštitu od teških tijekova Covida.

Osim toga, Doshi i njegov tim koristili su se statističkim trikovima. Podaci iz dvaju cjepiva kombinirani su kako bi se mogao utvrditi povećani rizik od nuspojava, piše na Twitteru švicarski sociolog Marko Ković. I još jedan trik, prema kritičarima: popis nuspojava istraživači su samovoljno dopunili kako bi dobili senzacionalne rezultate. Da su dodaci izostavljeni, čak ni kombinirani izračun za Pfizer i Modernu više ne bi bio statistički relevantan.

– Igrate se s podacima dok nekako ne dođete do onoga što želite, zaključuje Ković.

Proizvođači cjepiva ne objavljuju podatke

Međutim, Doshi već duže vrijeme ukazuje na podatke koji nedostaju kod proizvođača cjepiva. I ne samo on.

– Ne postoji ništa što bi opravdalo činjenicu da proizvođači ne objavljuju podatke, rekao je virolog Alexander Kekulé nedavno za MDR. Prema njegovim riječima, Doshi još nije uspio znanstveno dokazati da postoji više nuspojava. Navodno nije imao podatke za to, “ali je pokrenuo pitanja na koja treba odgovoriti”.

Zapravo, teško je objasniti zašto se anonimizirani osobni podaci uskraćuju. Na pitanje MDR-a, Moderna piše da su “podatke o pacijentima predali regulatornim tijelima kao dio procesa odobravanja (…).” Znanstvenici bi tada imali priliku zatražiti pristup tim podacima. A Pfizer također navodi: “Javno objavljujemo rezultate naših kliničkih studija, neovisno o tome jesu li rezultati neutralni, negativni ili pozitivni.” Podaci o kliničkim ispitivanjima navedeni su na “web stranici kliničkih podataka”, na koju se poziva i Europska agencija za lijekove EMA, no ni ovdje se ne mogu pronaći anonimizirani podaci sudionika istraživanja.

Koliko su česte ozbiljne nuspojave nakon cijepljenja

– Sa znanstvenog gledišta, bilo bi poželjno da Biontech i Moderna objave te podatke, kaže Thomas Mertens, predsjednik Stalnog odbora za cijepljenje. Po njegovom mišljenju, međutim, ponovna procjena nema previše smisla, jer nema razloga za pretpostavku da bi one mogle pružiti potpuno iznenađujuće uvide u nuspojave mRNA cjepiva.

Nedvojbeno je da se ozbiljne nuspojave cijepljenja mogu pojaviti, čak i ako samo u vrlo rijetkim slučajevima, i dobro su dokumentirane u većini zemalja. Cilj bi trebao biti “otvoreno govoriti o komplikacijama cijepljenja, pomoći oboljelima i poboljšati cijepljenje”, zahtijeva infektiolog Sander.

I Lauterbach morao priznati nuspojave

Čak je i savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach morao priznati da neki ljudi pate od stalnih ozbiljnih zdravstvenih problema nakon cijepljenja protiv korone.

Ministar je najprije govorio o cijepljenju “bez nuspojava”, ali odatci koje je prikupio Institut Paul Ehrlich pokazuju da to nije sasvim točno. Međutim, oni također pokazuju da se ozbiljne nuspojave poput tromboze moždanih vena, upale perikarda ili kronične iscrpljenosti javljaju vrlo rijetko. Prema sigurnosnom izvješću, od početka cijepljenja krajem 2020. do lipnja 2022. bilo je oko 0,3 prijave (0,03 posto) takvih sumnji na 1.000 cijepljenja protiv korone.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?