PORUKA NOVIM GENERACIJAMA

Zabrinjavajuće: Island otkrio spomen ploču prvom nestalom glečeru

Reuters/Pixsell
19.08.2019.
u 10:00

Da bi se nešto smatralo glečerom led mora biti debeo 40 do 50 metara i mora se kretati pod vlastitom težinom. Led na glečeru Ok debeo je oko 15 metara, čime se stvara pritisak nedovoljan da bi došlo do njegova kretanja

Island je u nedjelju službeno objavio prvu "smrt" glečera u toj zemlji tijekom ceremonije kojoj je nazočila i premijerka Katrin Jakobsdottir, objavile su agencije. 

Okjokull - ili skraćeno Ok - izgubio je status glečera 2014. jer zbog otapanja tijekom 20. stoljeća više nije zadovoljavao kriterije za klasifikaciju u red glečera. To je prvi od stotina glečera koji se otapaju zahvaljujući klimatskim promjenama.

Geolog Oddur Sigurdsson otkrio je spomen ploču kojom se označava "smrt glečera", a koja sadrži "pismo budućnosti" odnosno poruku budućim generacijama, u ceremoniji kojoj je nazočila i bivša irska predsjednica i odvjetnica za ljudska prava Mary Robinson. Ceremoniji su također nazočili brojni znanstvenici i stanovnici područja zapadnog i središnjeg dijela Islanda.

Znanstvenici vide otapanje glečera kao jedan od brojnih znakova zatopljenja koje klimu na Zemlji dovodi do opasnih granica.

Na ploči je među ostalim napisano: "U idućih 200 godina očekuje se da će svi naši glavni glečeri ići istim ovim putem. Ovaj spomenik podižemo kako bi se vidjelo da mi znamo što se događa i što je potrebno učiniti".

Sigurdsson, koji je povezan sa Sveučilištem Rice u američkom Houstonu, Teksas, godinama je pratio debljinu i smanjivanje glečera, koji se nalazi sjeveroistočno od prijestolnice.

Da bi se nešto smatralo glečerom led mora biti debeo 40 do 50 metara i mora se kretati pod vlastitom težinom. Led na glečeru Ok debeo je oko 15 metara, čime se stvara pritisak nedovoljan da bi došlo do njegova kretanja.

Očekuje se da će klimatske promjene biti u središtu razgovora kada ovoga tjedna premijerka Jakobsdottir ugosti premijere nordijskih zemalja i njemačku kancelarku Angelu Merkel na neformalnom sastanku. Island predsjeda Nordijskim vijećem ministara koje okuplja Dansku, Finsku, Norvešku i Švedsku kao i autonomni teritorij poput Grenlanda. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?