obavještajni izvori

Washington Post: Rusija planira veliku vojnu ofanzivu na Ukrajinu sa 175.000 vojnika

ruska vojska
04.12.2021.
u 10:54

"Rusija planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu početkom sljedeće godine, čije bi razmjere bile dva puta veća od onog što je viđeno tijekom ruske izvanredne vojne vježbe u proljeće ove godine u blizini granice s Ukrajinom", tvrdi obavještajni izvor poznat američkom listu.

Američke obavještajne službe su upozorile na moguću rusku vojnu invaziju na Ukrajinu usljed tenzija između Moskve i Washingtona.

Prema pisanju lista Washington Post, Rusija planira veliku invaziju koja bi počela početkom sljedeće godine, a u kojoj bi sudjelovalo 175.000 vojnika.

Moskva u međuvremenu pomjera vojnike prema granici s Ukrajinom. Inzistira na tome da Sjedinjene Američke Države jamče da Ukrajina neće postati članicom NATO-a i da ovaj vojni savez neće imati aktivnosti u i oko ukrajinskog teritorija.

Time se ponovno pojavio strah od izbijanja rata na europskom kontinentu, i to uoči razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji bi se trebao osdržati sljedeći tjedan, prenosi Klix.ba. 

"Rusija planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu početkom sljedeće godine, čije bi razmjere bile dva puta veća od onog što je viđeno tijekom ruske izvanredne vojne vježbe u proljeće ove godine u blizini granice s Ukrajinom. Plan podrazumijeva angažman 100 bataljunskih taktičkih grupa sa oko 175.000 vojnika", tvrdi obavještajni izvor poznat američkom listu.

Neklasificirani američki obavještajni dokument do kojeg je došao Washington Post, a koji sadrži i satelitske fotografije, ukazuje na to da Rusija planira koncentrirati vojnike na četiri lokacije. Trenutno je aktivno 50 taktičkih grupa te su pripravni tenkovi i artiljerija.

Prema ukrajinskoj procjeni, u blizini granice je 94.000 ruskih vojnika, dok je prema američkim podacima 70.000 ruskih vojnika. Obavještajni podaci otkrivaju plan kretanja vojnika, a kako bi se "sakrile stvarne namjere i izazvala neizvjesnost". Na fotografijama snimljenim satelitima je vidljivo kako je Rusija tijekom prošlog mjeseca povećala broj vojnika na granici s Ukrajinom.

Američki državni tajnik Antony Blinken je ranije ovaj tjedan tijekom posjeta Europi izjavio kako postoje dokazi da Rusija ima planove za "agresivno djelovanje protiv Ukrajine". Upozorio je Moskvu na ozbiljne posljedice, među kojima su i znatno oštrije ekonomske sankcije, ako se Rusija odluči na ofanzivu.

Na posljedice je upozorio i Biden, dok Rusija tvrdi da je riječ o glasinama te da nikome ne prijeti.

"Radim ono u što vjerujem da trebam raditi, ono što će biti sveobuhvatna i smislena inicijativa zbog koje će Putinu biti teško uraditi ono zbog čega su ljudi zabrinuti", poručio je juče Biden.

Sve ovo se događa usljed ponovnih tenzija između SAD-a i Rusije zbog Moskve. Rusija mobilizaciju rezervista predstavlja kao nužnu mjeru u modernizaciji vojske. Međutim, ovaj potez je izazvao zabrinutost. Obavještajni podaci potkrepljuju spomenute Blinkenove navode.

Kako je izjavio ruski predsjednik vanjskih poslova Sergej Lavrov, ne zna je li Putin donio odluku o ofanzivi te kako moraju biti spremni za nepredviđene situacije. Ranije ovaj tjedan je ponovio Putinov navod da SAD svojim aktivnostima zadire u ruske granice.

Prema spomenutim obavještajnim podacima, Rusija bi bila spremna izvršiti brzu vojnu ofanzivu. Ukrajinske vlasti su zaključile da je Rusija ranijim vojnim vježbama upravo uvježbavala ofanzivu.

Nadležni u SAD-u su ukazali i na intenzivnu rusku propagandu za koju su ocijenili da se njome u negativnom kontekstu želi predstaviti Ukrajina i NATO. Između ostalog, ona podrazumijeva tvrdnju da Zapad ima mržnju prema "ruskom svijetu" te da djeluje protiv interesa Ukrajinaca.

Blinken je tijekom nedavnog posjeta Latviji savjetovao Ukrajini da Rusiji ne daje povod za vojne aktivnosti. U međuvremenu Putin i dalje inzistira da se jamči da Ukrajina i Gruzija neće postati dijelom NATO-a. Naglasio je da Zapad vojnim aktivnostima u i oko Ukrajine prelazi crvenu crtu. 

Ruski predsjednik je kritizirao širenje NATO-a na države bivšeg Varšavskog pakta i ponovio da traži konkretan sporazum da se ono neće nastaviti prema istoku. No, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je izjavila kako nije prihvatljiv prijedlog da postoji garancija da NATO neće ući u Ukrajinu.

"Države članice NATO-a odlučuju koja zemlja će biti nova članica, a ne Rusija. Tako je oduvijek bilo i tako će uvijek biti. Mislim da je važno znati od koga dolaze provokativne aktivnosti. One ne dolaze od SAD-a, ali ni od Ukrajine", rekla je Psaki.

Ako bi se dogodila ruska vojna ofanziva na Ukrajinu, pretpostavlja se da bi bila znatno veća od one kada je Rusija 2014. anektirala poluotok Krim koji je bio ukrajinski teritorij, piše Washington Post.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?