SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street porastao nakon četiri dana pada

Wall Street
Reuters/PIXSELL
24.02.2023.
u 08:51

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, nakon četiri dana pada, no trgovalo se nestabilno jer će zbog povišene inflacije američka središnja banka nastaviti podizati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,33 posto, na 33.153 boda, dok je S&P 500 porastao 0,53 posto, na 4.012 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 11.590 bodova.

Nakon snažnog rasta u siječnju, u veljači su indeksi izgubili dio tih dobitaka jer su splasnule nade da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Jučer su Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, nakon četiri dana pada, no cijelu su se vrijeme izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području jer su ulagači nesigurni.

Svi posljednji podaci pokazuju da je gospodarstvo vrlo otporno na agresivno povećanje kamatnih stopa Feda, što znači da bi inflacijski pritisci mogli ostati pojačani dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo.

Tako je jučer objavljeno da je u četvrtom lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,7 posto, nešto manje od očekivanja analitičara, ali ipak solidno.

Objavljeno je, također, da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano pao, što pokazuje da je tržište rada i dalje čvrsto. A to podržava inflaciju.

Zbog toga se procjenjuju da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5,35 posto do srpnja, a na tim bi se razinama cijena novca zadržala do iduće godine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 7.907 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,49 posto, na 15.475 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 7.317 bodova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije