svjetska tržišta

Wall Street porastao, carine manje od očekivanja

Wall street
19.09.2018.
u 08:12

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, jer su ulagači zanemarili trgovinske tenzije između SAD-a i Kine, s obzirom na to da su nove uvozne carine manje nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 184 boda ili 0,71 posto, na 26.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 2.904 boda, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 7.956 bodova.

Nakon što su u ponedjeljak ti indeksi pali zbog rasta trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga, u utorak su nadoknadili te gubitke jer su mjere ipak blaže nego što se očekivalo.

Trump objavio odluku o carinama

U ponedjeljak navečer predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je odluku o uvođenju 10-postotnih carina na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode i zaprijetio daljnjim carinama na još 267 milijardi dolara kineskog uvoza ako Peking odgovori mjerama koje bi pogodile poljoprivrednike ili industrije.

Peking je, pak, odgovorio carinama od 10 posto na uvoz američkih proizvoda vrijednih 60 milijardi dolara.

Time se nastavlja trgovinski sukob između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, no to se, kažu analitičari, i očekivalo, pa se tržište oporavilo.

„Prvotno su najavljivane carine u rasponu od 20 do 25 posto, pa su ipak smanjene na 10 posto. Možda te brojke neće biti tako loše kao što se mislilo. Veći je pritisak na Kinu da se postigne dogovor nego na SAD”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Cijene Boeinga skočile

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice kompanija koje su osjetljive na trgovinske tenzije. Cijena Boeinga, najvećeg američkog izvoznika u Kinu, skočila je više od 2 posto.

Od 11 sektora S&P 500 indeksa, najviše su porasle cijene dionica u potrošačkom, za 1,3 posto. Zahvaljujući rastu cijena nafte, energetski je sektor, pak, porastao 0,7 posto.

Ponešto se oporavio i tehnološki sektor, koji je dan prije bio pod pritiskom jer bi mu nove carine mogle naštetiti, s obzirom na to da tehnološki divovi, kao što je Apple, neke komponente za svoje uređaje uvozi iz Kine.

Porasla cijena dionice Applea

Nakon pada za više od 2,5 posto u ponedjeljak, jučer je cijena dionice Applea porasla 0,2 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,51 posto, na 12.157 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 5.363 boda. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,03 posto, na 7.300 bodova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?