Dionice pale

Wall Street pao nakon tri dana rasta

street
19.02.2016.
u 08:16

Nakon tri dana snažnog rasta, na Wall Streetu su danas cijene dionica pale, što je posljedica pada cijena nafte i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones skliznuo je 40 bodova, ili 0,25 posto, na 16.413 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,47 posto, na 1.917 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 4.487 bodova.

Od 10 sektora S&P indeksa, jučer je njih osam zabilježilo pad, a najviše su, 0,9 posto, skliznule cijene dionica u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte.

Zahvaljujući dogovoru nekih od najvećih svjetskih proizvođača nafte o zadržavanju proizvodnje na razinama od siječnja, prethodnih dana cijene su nafte snažno rasle, što je poticalo i tržište dionica, koje posljednjih mjeseci ponajviše ovisi o smjeru cijena 'crnog zlata'.

No, jučer su cijene nafte pale, nakon novih podataka o rastu zaliha u SAD-u, pa su se pod pritiskom našle dionice naftnih kompanija.

Loše su na tržište utjecali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim Wal-Marta, pa je cijena dionice najvećeg svjetskog trgovačkog lanca pala 3 posto.

Tako je tržište izgubilo zamah nakon tri dana tijekom kojih je S&P 500 indeks skočio više od 5 posto, nadoknadivši sve gubitke od početka veljače.

"Imali smo prilično značajan skok u prethodna tri dana, pa je sada dio ulagača odlučio povući dobit s tržišta. Stoga su na vrijednosti izgubile neke dionice koje su prethodnih dana najviše porasle", kaže Aaron Jett, potpredsjednik u tvrtki Bel Air Investment Advisors.

Unatoč snažnom rastu u prethodna tri dana, od početka godine S&P 500 indeks i dalje je na gubitku – 6,2 posto, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina te usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,97 posto, na 5.971 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,92 posto, na 9.463 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 4.239 bodova

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?