Wall Street na oprezu

Wall Street
epa
06.12.2023.
u 07:56

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa burzovni indeksi nisu značajnije oscilirali.

Dow Jones oslabio je 0.22 posto, na 36.124 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.06 posto, na 4567 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.31 posto, na 14.229 bodova.

U studenom je S&P 500 indeks skočio gotovo 9 posto, zahvaljujući slabljenju inflacije u SAD-u, zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus zaoštravanja monetarne politike i da će uskoro početi smanjivati kamate.

No, posljednjih dana trguje se oprezno jer tržište je u vrlo kratkom razdoblju poraslo vrlo snažno.

„Fed je vjerojatno završio s povećanjem kamata, pa je sada najvažnije pitanje kada će ih početi smanjivati”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi labaviti monetarnu politiku već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

No, to će ovisiti o kretanju inflacije i gospodarstva u idućim mjesecima.

Jedan od putokaza bit će izvješće o zapošljavanju u SAD-u u studenome, koje će biti objavljeno u petak.

Ako se nastavi usporavanje rasta zapošljavanja i plaća, to bi značilo da bi inflacijski pritisci idućih mjeseci mogli dodatno popustiti, pa Fed ne bi imao razloga za daljnje zaoštravanje monetarne politike.

„Kako kamatne stope rastu, a potražnja slabi, kompanije više ne zapošljavaju toliko kao prije, a to je ono što Fed želi”, objašnjava Sam Stovall.

No, ako se pokaže da su zapošljavanje i plaće znatnije porasli, tržište dionica moglo bi se naći pod pritiskom jer bi to značilo da bi kamate mogle ostati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se ulagači nadaju.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.31 posto, na 7489 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0.78 posto, na 16.533 boda, a pariški CAC 0.74 posto, na 7386 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije