POZVAO NA BOJKOT IZBORA NA KOSOVU

Vučić prozvao glasnogovornika EU: Zar te nije bar malo sram?

Aleksandar Vučić
Fena
22.04.2023.
u 19:15

Srbi će na dan izbora na sjeveru Kosova "biti mirni, odgovorni i čekati neka bolja vremena u kojima će važiti Povelja UN-a i međunarodno pravo i kad će se poštivati potpisani sporazumi", poručio je u subotu Vučić

Europska unija pozvala je u subotu sve strane na suzdržanost uoči lokalnih izbora u četiri općine na sjeveru Kosova, dok je vodeća politička stranka kosovskih Srba – Srpska lista (SL), pozvala na bojkot, koji je podržao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici SL-a, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Glasnogovornik EU-a Peter Stano ocijenio je "veoma razočaravajućom" odluku SL-a da ne sudjeluje na izborima,  izvijestio je u subotu Radio Slobodna Europa (RFE). Srpska lista, sestrinska stranka srbijanske vladajuće stranke SNS predsjednika Vučića, poručila je biračima da su izbori "nedemokratski" i pozvala da "sva biračka mjesta budu prazna 23. travnja", čime će Srbi sa sjevera "poslati jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici".

I predsjednik Srbije pozvao je u subotu Srbe na Kosovu da "pokažu koliko su ujedinjeniji" i da ih prištinske vlasti "ne mogu gaziti".

"Deset godina kasnije - a za to nije kriva samo Priština, već Europska unija koja je jamac provođenja briselskog sporazuma i to nije provela u djelo - Srbi su i dalje predmet maltretiranja, šikaniranja i sad kažu: nećemo, dok ne provedete ono što ste potpisali", rekao je Vučić. On je, veoma ljutito, poručio Peteru Stanu da se treba sramiti zbog svojih ocjena.

"Ubijaju nam ljude, a kažete da ste razočarani što mi ne sudjelujemo na izborima. Mislim na tog glasnogovornika EU-a i pitam ga: zar te nije bar malo sram?", rekao je Vučić novinarima.

Beograd se 27. veljače u Bruxellesu suglasio s prijedlogom europskog plana za Kosovo, a potom 18. ožujka u Ohridu i s Aneksom za provođenje tog plana, ali time nisu prestali prijepori dviju strana o prioritetima i načinu implementacije. Srpska strana inzistira da je ključni preduvjet nastavka provedbe formiranje Zajednice srpskih općina, što vlasti u Prištini, unatoč pritiscima EU-a i SAD-a koji podržavaju europski plan, odbijaju učiniti tvrdeći kako ZSO ne može imati izvršne ovlasti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije