predsjednik srbije

Vučić poslije sukoba zatražio snažnije djelovanje KFOR-a, SAD i EU očekuju istragu

Aleksandar Vučić
PIXSELL
26.09.2023.
u 21:53

Vučić se sastao s veleposlanicima SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske te šefom Delegacije EU-a u Srbiji pošto je u nedjelju navečer potvrdio da je skupina Srba sa sjevera prvo postavila barikade na cesti kod sela Banjska

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na sastanku u utorak s veleposlanicima vodećih zemalja Zapada zatražio je snažnije angažiranje KFOR-a na sjeveru Kosova, poslije nedjeljnog sukoba skupine naoružanih lokalnih Srba i kosovske policije sa smrtnim  ishodom.

Vučić se sastao s veleposlanicima SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske te šefom Delegacije EU-a u Srbiji pošto je u nedjelju navečer potvrdio da je skupina Srba sa sjevera prvo postavila barikade na cesti kod sela Banjska, a potom se sukobila s policijom što je završilo smrću jednog kosovskog policajca te trojice Srba. Kosovska policija objavila je u ponedjeljak da je nađeno tijelo i četvrtog napadača.

Poslije današnjeg sastanka nije bilo priopćenja. Vučić se oglasio kratkom objavom na Instagramu, a američki veleposlanik Christopher Hill razgovor je ocijenio kao "dobar".

"Ponovio sam stajališta Srbije o posljednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim sigurnosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije", naveo je Vučić.

Istaknuo je da je veleposlanike upitao "zašto je kosovska policija odbila da EULEX (mirovna misija EU-a) prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriju sjevera Kosova".

Američki veleposlanik Hill novinarima je, nakon sastanka, kratko rekao da je "situacija na Kosovu veoma opasna", ali da je "važno pogurati politički proces" i "potaknuti povratak dijalogu".

"Diplomatski proces mora biti ojačan u danima pred nama..  razmatraju se dalji koraci", rekao je američki diplomat.

Beogradski mediji objavili su danas i poruku glasnogovornika Europske komisije Petera Stana da Bruxelles prati situaciju, te da EU čeka kraj istrage koju vodi kosovska policija uz asistiranje KFOR-a i EULEX-a i očekuje da odogovrni budu izvedeni pred lice pravde.

Kasnije u utorak, kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio je na Facebooku video-snimku iz drona, na kojoj se u manastiru Banjska vidi skupina maskiranih naoružanih osoba te je pritom ustvrdio da je jedan od njih Milan Radiočić, potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba i sestrinske partije vladajuće srbijanske Srpske napredne stranke.  

Radiočić se nalazi o na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, napomenuo je Sveçla u komentaru video-snimke.

"Mapa terorističkog napada svakim danom sve je jasnija: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a ovi preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo pokušavajući da destabiliziraju našu Republiku", naveo je Sveçla.

Službeni Beograd i Srpska lista za sada nisu reagirali na ove tvrdnje kosovskog ministra unutarnjih poslova.

U Prištini je danas objavljeno i da je određen tridesetodnevni pritvor dvojici uhićenih napadača, a terete se za podrivanje ustavnog poretka Kosova i sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

Kosovska policija objavila je ranije fotografije oružja, vojne opreme i vozila zaplijenjenih nakon nedjeljnih sukoba na području sela Banjska.

Vučić je u nedjelju odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

Vučić je, također, optužio međunarodnu zajednicu da je omogućila akcije kosovske policije i da je zapad Kurtiju dao 'carte blanche' (neograničenu punomoć) za obračun. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije