predsjednik Srbije

Vučić: Nikad neću potpisati priznanje Kosova niti članstvo u UN-u

aleksandar vučić
Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL
01.03.2023.
u 08:50

Aleksandar Vučić rekao je u utorak da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni članstvo u UN-u, dodajući da je to rekao svim europskim i svjetskim čelnicima i da svi to znaju.

Vučić je u utorak u opsežnom intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RST), nakon sastanka u ponedjeljak u Bruxellesu sa čelnicima EU-a i kosovskim premijerom, naveo kako je to bio "razgovor", ali da ništa nije dogovoreno i da je prihvaćeni plan samo "okvir pregovaračkog procesa".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell objavio je u ponedjeljak kasno navečer da su čelnici Srbije i Kosova podržali prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti složili su se danas da nema daljnje potrebe razgovarati o prijedlogu sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije", rekao je Borrell u ponedjeljak navečer nakon sastanka s dvojicom čelnika u Bruxellesu.

Obje strane su “izrazile spremnost početi s provedbom sporazuma”, dodao je, te najavio novi sastanak o aneksu u kojem će se definirati provedba.

Dok je Vučić medijima u ponedjeljak navečer rekao kako ništa nije prihvaćeno i potpisano jer tek treba napraviti "mapu puta o provedbi", kosovski premijer Kurti ustvrdio je da je on htio potpisati tekst, no da je druga strana to odbila učiniti.

Nismo se dogovorili, razgovarat ćemo i bit će još razgovora. Ništa više od toga, ponovio je u utorak navečer Vučić, kategorički ustvrdivši kako neće sudjelovati "u implementaciji nekih stvari", slijedeći crvene linije državnih i nacionalnih interesa.

"Meni je rečeno da nema pregovaranja o tome. Ponavljam peti put, neću sudjelovati u implementaciji nekih stvari. Evo deseti put da ponovim. Rekao sam i (francuskom predsjedniku Emmanuelu) Macronu i (njemačkom kancelaru Olafu) Scholzu i (posebnom izaslaniku EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavu) Lajčaku i (visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu) Borrellu - dok sam predsjednik Republike, neću potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova, niti članstvo u UN-u", istaknuo je Vučić.

On je istaknuo kako je svjestan da je "99,99 posto Albanaca za nezavisno Kosovo" i "da se tu ništa neće promjeniti", ali je naglasio da se "više nikada neće dogoditi rat".

Naglasio je kako s Albancima želi "napraviti racionalne kompromise da normalno živimo".

Na pitanje kakav manevarski prostor postoji s obzirom na to da europski plan, koji podržava i SAD, predviđa da se Srbija neće protiviti prijemu Kosova u međunarodne organizacije i podrazumijeva li to i prijem u UN, Vučić je rekao kako su "šanse da se tu nešto promjeni nikakve".

"Sada treba napraviti implementacijski plan i mapu puta, da vidimo šta to primjenjujemo, ali ja neću implementirati članstvo u UN-u niti bilo šta slično. O svemu drugom sa spreman pregovarati, ali to neću potpisati", ponovio je Vučić.

Naveo je da će se u okviru plana raditi na uređenju carinskih odnosa, pečata, slobode protoka roba, kapitala, usluga i drugim životnim problemima. Dio implementacije plana bit će i posebna prava i eksteritorijalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu, gdje je formalno sjedište poglavara SPC-a.

On je o obvezi Prištine po Briselskom sporazumu iz 2013. da formira Zajednicu srpskih općina, što podupiru i SAD i EU, a ključni je preduvjet Beograda za početak primjene plana, rekao da "nigdje Briselskim sporazumom nije predviđeno nezavisno Kosovo, a ZSO je itekako predviđena", ali da Kurti to odbija provesti.

Vučić je izrazio uvjerenost da Kosovo neće uskoro formirati ZSO, "možda za nekoliko mjeseci, možda mnogo dulje", dodajući da će se moći početi razgovarati o drugim stvarima i provedbi plana tek kada Priština to učini.

"Za Srbiju je sada važno da čuva mir, svoju djecu i svoje vitalne državne i nacionalne interese", rekao je srbijanski predsjednik. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije