I RUSI NUDE POMOĆ

Vrije na relaciji Texas - SAD, odmah se javili Rusi: 'Ako treba, spremni smo pomoći s referendumom'

granica sad, žica
Reuters/Pixsell
29.01.2024.
u 19:48

Krajem prošlog tjedna izbio je otvoreni sukob između teksaškog guvernera Grega Abbotta i savezne administracije oko kontrole granice s Mexicom. Javio se i Donalnd Trump, a ruski zastupnik Sergej Mironov ponudio je pomoć Teksasu da dobije neovisnost od Sjedinjenih Država

Krajem prošlog tjedna izbio je otvoreni sukob između teksaškog guvernera Grega Abbotta i savezne administracije oko kontrole granice s Mexicom. Abbott je optužio saveznu pogranični službu kako nedovoljno kvalitetno kontrolira granicu zbog čega je prelazi sve više migranata. Zato je odredio da Teksaška nacionalna garda podeblja postojeću bodljikavu žicu dugu 48 km na granici unatoč sudskoj odluci od ponedjeljka prema kojoj savezna administracija odnosno njezine pogranične službe imaju pravo rezati je ako nastupi potreba privođenja migranata u prelasku granice ili sprečavanja njihova ozlijeđivanja. Razlog – samo u prosincu je u Texas ilegalno ušlo više od 300.000 migranata. Tu bodljikavu žicu Teksaška nacionalna garda u planu koji nazivaju Operation Lone Star koristi kao barijeru između rijeke Rio Grande i Shelby Parka, područja od 47 hektara u Eagle Passu.

U odluci izglasanoj s 5 naprama 4 Vrhovni sud SAD-a stao je na stranu Bidenove administracije poništavajući presudu nižeg suda prema kojoj su agenti granične patrole sprečavani da prerežu žicu kako bi uhitili ljude koji su prešli rijeku. Rezanje žice teksaškom je guverneru bilo neprihvatljivo jer drži kako je najvažnije zadržati migrante izvan Texasa a ne ih privoditi na njegov teritorij. - Predsjednik Biden je prekršio svoju prisegu da će vjerno izvršavati imigracijske zakone koje je donio Kongres. Umjesto da procesuira imigrante za savezni zločin ilegalnog ulaska, predsjednik Biden je poslao svoje odvjetnike na savezne sudove da tuže Texas zbog poduzimanja radnji osigurati granicu, kazao je teksaški guverner. Abbott je izdao i priopćenje u kojem tumači zašto država Texas ima pravo na samoobranu.

- Izvršna vlast Sjedinjenih Država ima ustavnu dužnost provoditi savezne zakone koji štite države, uključujući zakone o imigraciji koji su trenutno na snazi. Predsjednik Biden je naložio svojim agencijama da ignoriraju savezne zakone koji nalažu pritvaranje ilegalnih useljenika. Neuspjeh Bidenove administracije da ispuni dužnosti nametnute člankom IV, stavak 4 pokrenuo je članak I, stavak 10, klauzula 3, prema kojoj ova država zadržava pravo na samoobranu. Iz ovih razloga, već sam proglasio invaziju prema članku I, stavak 10, klauzula 3 kako bih se pozvao na ustavnu ovlast Teksasa da se brani i zaštiti. Taj autoritet je vrhovni zakon zemlje i zamjenjuje sve savezne zakone koji su tome suprotni, naveo je u priopćenju guverner Abbott. Iza njegove odluke stala je i Republikanska stranka, odnosno sam Donald Trump. Ali Abbottove akcije brzo su se dobile podršku među republikancima i to po cijeloj zemlji, pri čemu su mnogi ponovili poziv teksaškog guvernera da se "drži linija", a drugi su otišli dalje koristeći retoriku koja je sugerirala da Texas upotrijebi silu kako bi se obranio od napada. Trump se oglasio u četvrtak poslijepodne na svojoj platformi Truth Social i potaknuo druge države da rasporede svoje nacionalne garde u Texas.

 

- Biden se, nevjerojatno, bori da veže ruke guverneru Abbottu i državi Texas, tako da se invazija nesputano nastavi. Teksas se s pravom pozvao na klauzulu Ustava o invaziji i mora mu se dati puna potpora da odbije invaziju, napisao je Trump na svojem profilu. Udruga republikanskih guvernera navela je u četvrtak u priopćenju da podupire Abbottove metode "u korištenju svakog alata i strategije, uključujući ograde od žilet žice, za osiguranje granice". Ukupno se radi o 25 guvernera među kojima i guverner Floride Ron DeSantis koji je obećao poslati i svoje graničare u Texas ako bude potrebno. U svemu se pojavila i lažna vijest o 'konvoju patriota' koji se kreće prema Texasu kako bi graničarima i guverneru pomogla u čuvanju granice. Po mrežam dijeljeni video star je dvije godine i iz sasvim druge priče. No, Abbott je dobio i neočekivane saveznike s konkretnom ponudom suradnje.

Ruski zastupnik Sergej Mironov ponudio je pomoć Teksasu da dobije neovisnost od Sjedinjenih Država u objavi na društvenim mrežama u subotu. Mironov, vođa frakcije Pravedna Rusija—Za istinu u ruskom zakonodavnom tijelu, napisao je na X, nekadašnjem Twitteru, "U sukobu između Teksasa i Sjedinjenih Država, ja sam na strani Texasa. Texas se barem ne miješa u poslove drugih zemalja. Ako bude potrebno, spremni smo pomoći s referendumom o neovisnosti. I naravno, priznat ćemo Narodnu Republiku Teksas ako je bude. Sretno! Uz tebe smo!" Pa se odmah javio i Anton Geraščenko, bivši savjetnik ukrajnskog ministra unutrašnjih poslova.

- Kaže predstavnik zemlje koja ugnjetava svoje etničke manjine, sve pokrete za neovisnost unutar Rusije naziva organiziranima od stranih specijalnih službi, premlaćuje i zatvara javne aktiviste, napisao je Geraščenko. Oglasio se i Dmitrij Medvedev. Bivši ruski predsjednik u petak je zlokobno upozorio da bi u Teksasu mogao izbiti "još destruktivniji" građanski rat zbog tekuće migrantske krize. Bivši čelnik i saveznik sadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorio je na ono što bi moglo doći kao posljedica američke "potpune nesposobnosti da se nosi s migracijskom krizom", u objavi za X u petak. - Teksaški guverner prestao je mariti za ono što Bijela kuća i njen senilni starac Biden misle i počeo je popravljati ograde od bodljikave žice. Ovo je još jedan zoran primjer slabljenja američke hegemonije, procesa koji se događa iznutra, a rezultat je djelovanja samih Amerikanaca, napisao je Medvedev.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije