Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Vrhovni sud Hrvatske odbio Perkovićevu žalbu

29. svibnja 2019. u 17:21 0 komentara 114 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell

Vrhovni sud Republike Hrvatske u srijedu je izvijestio da je 14. svibnja odbio žalbu bivšeg jugoslavenskog, ali i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Vrhovni sud podsjeća da je presudom Županijskog suda od 13. prosinca prošle godine utvrđeno da je Perković, zbog ubojstva, osuđen na kaznu doživotnog zatvora presudom suda u Muenchenu, što odgovara kaznenom djelu teškog ubojstva iz hrvatskog zakona.

Tada je odlučeno i da se presuda njemačkog suda priznaje te je Perkoviću izrečena kazna dugotrajnog zatvora od 30 godina u što mu se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru.

Vrhovni sud zauzeo je stav da u ovom slučaju nije bilo potrebno zatražiti tumačenje o primjeni načela uzajamnog priznavanja presuda u kaznenim predmetima kojima se izriče kazna zatvora ili koje uključuju oduzimanje slobode s ciljem njihova izvršenja u Europskoj uniji.

'Povrijeđen zakon jer nije izrečena maksimalna kazna'

"Osim toga, iz odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske proizlazi da je prvostupanjski sud povrijedio zakon u korist osuđenika jer mu nije izrekao maksimalnu kaznu u situaciji kada se preuzima kazna koja po domaćem pravu ne postoji. Međutim, u tom dijelu Vrhovni sud Republike Hrvatske nije mogao intervenirati jer nije bilo žalbe državnog odvjetnika", izvijestio je Vrhovni sud.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Perković je za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu osuđen zajedno sa Zdravkom Mustačem kojemu će njemačku kaznu s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.