Igor Tabak

Vojni analitičar otkriva hoće li velika isporuka tenkova preokrenuti rat

ukrajina rusija rat
23.01.2023.
u 18:46

"Oni su definitivno dobri i nužni za veću oklopno-mehaniziranu ofenzivu kakvu i Ukrajinci i njihovi saveznici priželjkuju, ali mislim da to nije čarobni štapić koji bi sam po sebi automatski promijenio stanje na bojištu jer ih treba integrirati u vojsku te na dulji rok održavati", kazao je Tabak

Vojni analitičar Igor Tabak je u Newsroomu N1 televizije komentirao stanje na bojišnici u Ukrajini i isporuke vojne pomoći Ukrajincima. Osvrnuo se na potencijalni utjecaj koji bi imala isporuka tenkova Leopard, s obzirom na to da se posljednjih tjedana vrši ogroman pritisak na Njemačku da isporuči te tenkove ukrajinskoj vojsci. 

"Oni su definitivno dobri i nužni za veću oklopno-mehaniziranu ofenzivu kakvu i Ukrajinci i njihovi saveznici priželjkuju, ali mislim da to nije čarobni štapić koji bi sam po sebi automatski promijenio stanje na bojištu jer ih treba integrirati u vojsku te na dulji rok održavati, a oni su i drugačiji od svega što je viđeno tamo dosad. Teži su i veći, stvarat će vjerojatno logističke probleme u prebacivanju prema fronti, u njihovom održavanju", kazao je. 

Ističe da cijela obrambena vanjska politika Njemačke od Drugog svjetskog rata nije standardna. "Trebalo je jako puno godina da bi oni uopće prelomili da bi sudjelovali u bilo čemu obrambenom. I u izvozu vojne opreme bili su jako birokratizirani", dodaje Tabak. 

"Postići sada da se odjednom Njemačka ponaša aktivno kao SAD, Velika Britanija ili Francuska, to zahtijeva veliki preokret u Berlinu, to je ono što se desetljećima kod njih suzbijalo od tih istih savezničkih krugova. Sad se odjednom očekuje da budu predvodnici, najaktivniji. To je jako teško za očekivati, a već dosad su ti postupni koraci bili značajni", tvrdi vojni analitičar.

Podsjeća da je Njemačka godinama vodila rat s ostatkom NATO saveza zbog svojih malih izdvajanja za obranu. "Ona su bila u velikom nesrazmjeru i s gospodarstvom i s političkom težinom koju imaju", naglašava Tabak. Ipak, uvjeren je da će cijela Europa morati mijenjati svoj pristup. 

"Taj pristup je godinama bio da se obrambeni resursi podese da dobro izgledaju na papiru, a praksa da može biti puno drugačija. Odjednom treba biti spreman, staviti vozila na vlak i otpremiti ih prema pravom bojištu i to otkriva razne slabosti", smatra vojni analitičar.

Tabak ukazuje da je Ukrajina službeno nakon posljednjeg sastanka kontaktne skupine za pomoć izašla zadovoljna. "Kada su ih pitali zašto, rekli su da uz ovo što je objavljeno postoje i klasificirane donacije. Jedino se nisu čuli tenkovi oko kojih se sada pritišće Njemačku", zaključio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?