Sjeverna Koreja

Vojna parada ranom zorom, svijet se pita je li Kim predstavio novo strateško oružje

kim i trump
Autori: Hina, Vecernji.ba
10.10.2020.
u 09:46

Sjeverna Koreja održala je vojnu paradu u subotu rano ujutro obilježavajući 75. godišnjicu utemeljenja svoje Radničke stranke, objavila je južnokorejska vojska. 

Uobičajeno obilježavana nizom koncerata i festivala, godišnjica se pomno prati u regiji jer je to prigoda da vođa Kim Jong Un uputi poruke namijenjene domaćoj i inozemnoj javnosti. 

Analitičari su rekli da je Pjongjang na vojnoj paradi možda predstavio novo strateško oružje, no državni mediji nisu objavili nikakve snimke niti izvješća.

Združeni stožer južnokorejske vojske objavio je da je uočio znakove parade u glavnome gradu Pyongyangu, ali bez pojedinosti. 

"Postoje znakovi da je Sjeverna Koreja održala vojnu paradu jutros na Trgu Kim Il Sunga u čemu je sudjelovao velik broj vojnika s vojnom opremom", navodi se u izjavi. "Južna Koreja i američke obavještajne vlasti pomno prate razvoj događaja, a postoji mogućnost da je to bio središnji događaj".

Prvi put je vojna parada održana u ranu zoru i vjerojatno ju je pratio i sam Kim, kazao je vojni izvor.

Južnokorejski dužnosnici smatraju da je Kim iskoristio paradu kako bi pokazao moć uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome jer su razgovori o denuklearizaciji započeti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zapeli u slijepoj ulici.

Tjednima su komercijalni sateliti slali snimke tisuća vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje, a južnokorejski dužnosnici kazali su da bi Sjever mogao iskoristiti paradu da pokaže nove interkontinentalne balističke projektile (ICBM) ili nove balističke projektile lansirane s podmornica. 

Strani diplomati u Pyongyangu često su dobivali pozivnice da prisustvuju takvih manifestacijama, no rusko veleposlanstvo objavilo je na društvenoj mreži da je diplomatska misija primila naputak da se "koliko je god moguće suzdrži" od putovanja u grad.

Jednako tako nijedan strani novinar nije primio pozivnicu za događaj. Brojna su veleposlanstva zatvorena zbog sanitarnih ograničenja i broj stranih promatrača u zemlji jako je ograničen. 

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja provodi stroge mjere kako bi spriječila pandemiju koronavirusa te je od siječnja zatvorila svoje granice. Službeno nije potvrdila nijednu infekciju unutar zemlje, no u taj podatak dvoje i južnokorejske i američke službe.

Državni mediji prenose da su mjere ograničenja razlog kašnjenja nekih važnih gospodarskih i građevinskih projekata. 

Međunarodna  zajednica nametnula je Sjevernoj Korejo niz drakonskih sankcija zbog njezina nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila.

"No to je ipak impresivno veliko okupljanje tijekom globalne pandemije što govori da su sjevernokorejske vlasti više zabrinute za političku povijest i nacionalni moral nego za to kako spriječiti širenje covida", zaključuje Leif-Eric Easley, predvač na Sveučilištu Ewha Womans u Seoulu.

Zadnji put je Sjeverna Koreja prenosila vojnu paradu uživo na televiziji 2017., kada je pokazala brojne projektile ICBM u vrijeme visoke napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Projektili ICBM bili su ponovno prikazani na paradi u veljači 2018., no ni tada strani novinari nisu primili pozivnice. Ubrzo nakon toga Kim je počeo susrete s međunarodnim vođama kao što je američki predsjednik Donald Trump te veliki projektili više nisu bili prikazivani javnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije