međunarodna tržišta

Više zalihe u SAD-u zadržale cijene nafte na 86 dolara

nafta
27.03.2024.
u 19:00

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86,02 dolara. Aktivnije se trgovalo barelom s rokom isporuke u lipnju, također po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 85,42 dolara. 

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje je barel stajao 81,49 dolara.

Trgovce je u srijedu iznenadio rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,2 milijuna barela. Očekivalo se da će podaci ministarstva energetike pokazati pad zaliha, za 1,3 milijuna barela.

U utorak izvori su rekli, pozivajući se na podatke udruge proizvođača API, da su porasle za čak 9,3 milijuna barela.  

Uteg cijenama bio je i val prodaja kojima su trgovci nastojali unovčiti poskupljenja na sredini mjeseca i naznake da vodeći proizvođači na sastanku u idućem tjednu vjerojatno neće dodatno smanjiti opskrbu, objašnjava Jun Rong Yeap iz IG-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici vjerojatno neće značajnije mijenjati proizvodnju do sastanka ministara u lipnju, rekla su Reutersu tri izvora u grupi.

Trgovci pomno prate članice OPEC-a u potrazi za eventualnim naznakama promjene stava o proizvodnim kvotama, zaključili su u bilješci analitičari ANZ-a.

Grupa je odvojeno objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 49 centi, na 85,92 dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?