TLO NE MIRUJE

Više od 4800 poginulih u Turskoj i Siriji, jutros novi potres magnitude 5,3

potres u turskoj
Reuters/PIXSELL
07.02.2023.
u 07:07

Prvi potres magnitude 7,8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su desetci slabijih potresa, pa tako i jutros magnitude 5,3

Broj poginulih u dva razorna potresa koji su u ponedjeljak pogodili južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je u utorak. Prema najnovijim informacijama u potresu je poginulo više od 4800 osoba, a strahuje se da će ta brojka vjerojatno rasti.

Potresi su za sobom ostavili na tisuće ozlijeđenih ljudi kao i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

Hladno vrijeme ometalo je u noći na utorak spasitelje u potrazi za preživjelima. Zarobljeni pod ruševinama zapomagali su u pomoć dok je rodbina poginulih tugovala za svojim voljenima. 

Prvi potres magnitude 7,8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su desetci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske dogodio se još jedan magnitude 7,5.

Potres magnitude 5,3 pogodio je ponovno u utorak ujutro središnju Tursku, izvijestio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC). Potres je zabilježen na dubini od deset kilometra.

Najmanje 4890 smrtnih slučajeva sada je potvrđeno u Turskoj i Siriji. Orhan Tatar, dužnosnik državne agencije za upravljanje katastrofama, objavio je kako je do sada u Turskoj poginulo najmanje 3381 osoba te da je više od 20 tisuća ozlijeđenih. Potres je u Turskoj oštetio 11 tisuća zgrada, rekao je.

U Siriji je poginulo 1509 osoba na područjima pod kontrolom vlade i oporbe, objavili su dužnosnici. Ozlijeđeno je najmanje 3500 osoba, javlja CNN.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?