VELIKA ŠTETA

Više od 100 mrtvih: Potres jačine 7.8 stupnjeva po Richteru pogodio jug Turske

potres u Turskoj
Foto: Depo Photos
1/4
06.02.2023.
u 06:58

Razoran potres magnitude 7.8 stupnjeva po Richteru pogodio je jug Turske. Mediji javljaju o velikom broju mrtvih.

Razoran potres magnitude 7.8 stupnjeva po Richteru pogodio je jug Turske. Mediji javljaju o velikom broju mrtvih. Potres se osjetio u velikom dijelu zemlje kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju, pokazuju prvi podaci. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres jakosti 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara.

Televizijske snimke prikazuju šokirane ljude kako u pidžamama stoje na snijegu i gledaju spasioce kako kopaju po ruševinama kuća. Epicentar potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km zračne linije od sirijske granice. Ovaj potres jedan je od najsnažnijih u Turskoj od potresa 17. kolovoza 1999. godine, u kojem je poginulo 17.000 ljudi, uključujući tisuću u Istanbulu.

Prema AFAD-u, vladinoj agenciji za upravljanje katastrofama, potres koji se dogodio tijekom noći imao je magnitudu 7,4 i bio je na dubini od 7 kilometara.

Tuske vlasti potvrdile su smrt 76 osoba u deset gradova, a u Siriji je smrtno stradalo više od 50 osoba. Strahuje se da će mrtvih biti više, javlja BBC.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju uništene zgrade u nekoliko gradova na jugoistoku zemlje. Dopisnik AFP-a u Diyarbakiru, velikom gradu na jugoistoku zemlje, vidio je srušenu zgradu i rekao je da spasioci pokušavaju izvući ljude iz ruševina. Na Twitteru su turski korisnici podijelili identitet i lokaciju ljudi zarobljenih pod ruševinama u nekoliko gradova na jugoistoku zemlje.

Foto: Depo Photos

Gradonačelnik Adane Zeydan Karalar rekao je da su uništene dvije zgrade od 17 i 14 katova, javlja televizija TRT. Zgrade su uništene u mnogim gradovima na jugoistoku zemlje, uključujući AdiyamanDiyarbakir Malatyu, javlja privatni turski kanal NTV, što izaziva strah da bi moglo biti puno žrtava.

"Svi naši timovi su u pripravnosti. Objavili smo uzbunu četvrte razine. Ovo je poziv i za međunarodnu pomoć", rekao je turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu za kanal Haberturk.

"U ovom trenutku ne možemo ništa točno reći o šteti i gubitku ljudskih života", kazao je on dodavši da ima žrtava i da su se već dogodila 22 naknadna potresa.

Guverner pokrajine Gaziantep pozvao je stanovnike da se okupe vani. Sirijska državna televizija izvijestila je da se zgrada u blizini Latakije, na zapadnoj obali Sirije, srušila nakon potresa. Provladini mediji javili su da se nekoliko zgrada djelomično srušilo u Hami, u središnjoj Siriji. Civilna zaštita i sirijski vatrogasci rade na izvlačenju žrtava iz ruševina. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obaviješten je o potresu, priopćilo je tursko predsjedništvo.  Turska se nalazi u jednoj od najaktivnijih seizmičkih zona na svijetu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?