New York

Vijeće sigurnosti UN-a zabrinuto zbog veza Boko Harama s Islamskom državom

vijece sigurnosi un
14.05.2016.
u 07:42

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u petak zabrinutost zbog veza radikalne islamističke skupine Boko Haram sa ekstremistima Islamske države te oštro osudilo nasilje koje provode poglavito nad civilnim stanovništvom u Nigeriji.

Izjava, koju je podržalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti, dolazi dan prije održavanja samita u Abuji, u Nigeriji, na kojoj će se raspravljati o odgovoru zemalja regije na nasilje Boko Harama, zbog čega je raseljeno više od 2,6 milijuna ljudi iz Nigerije i susjednih zemalja.

Vijeće sigurnosti osudilo je terorističke napade i nasilje koje su počinili pripadnici Boko Harama, što uključuje  "ubijanje i drugo nasilje protiv civila, posebice žena i djece, otmice, pljačke, silovanja, seksualno ropstvo i ostali seksualno nasilje, regrutiranje i korištenje djece te uništavanje civilne imovine".

U izjavi se također traži bezuvjetno puštanje na slobodu otetih ljudi, uključujući i 219 učenica koje su otete 2014. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?