traži se hitno oslobađanje svih taoca

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi

Vijeće sigurnosti UN-a
25.03.2024.
u 17:10

Po prvi put je Vijeće sigurnosti UN-a glasovalo za poziv na prekid vatre u Gazi, nakon što su SAD bile suzdržane, umjesto da koriste svoj veto kao što su to činilo u prethodnim prilikama. Rusija i Kina su također ranije stavile veto.

Usvajanje rezolucije uslijedilo je nakon što su se SAD suzdržale od uvođenja veta na tu mjeru u odnosu na svoju prijašnju poziciju.

U tekstu se također traži hitno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca.

SAD su se uzdržale od glasovanja, dok je ostalih 14 članova Vijeća uključujući Rusiju, Kinu i Veliku Britaniju glasovalo za rezoluciju, piše Klix.ba

Prije glasovanja premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je da će otkazati planirani posjet Washingtonu s izaslanstvom ako SAD ne stave veto na prijedlog.

Rusija i Kina su u petak stavile veto na rezoluciju koju su sponzorirale SAD i koja bi podržala "trenutni i održivi prekid vatre" u sukobu između Izraela i Hamasa.

Ta rezolucija je bila prvi put da su SAD podržale rezoluciju koja sadrži riječ "prekid vatre" tijekom rata u Gazi, što odražava pooštravanje stava Bidenove administracije prema Izraelu.

Današnje glasovanje došlo je u trenutku kada je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao da postoji "sve veći konsenzus" da bi izraelska kopnena invazija na grad Rafah na jugu Gaze bila "katastrofalna humanitarna katastrofa".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?