jemen

Vijeće sigurnosti ponovilo apel da jemenske luke ostanu otvoren

15.06.2018.
u 07:33

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) ponovno je apeliralo da ključne jemenske luke Hodeida i Saleef budu otvorene i ponovilo je podršku političkom rješenju kao jedinom načinu okončanja jemenskog trogodišnjeg sukoba.  

U priopćenju za javnost objavljenom u četvrtak nakon izvanredne sjednice iza zatvorenih vrata, Vijeće je izrazilo "duboku zabrinutost rizicima po humanitarnu situaciju" nakon pokretanja ofanzive koalicije pod saudijskim vodstvom na Hodeidu.

Vijeće "traži od svih strana da poštuju svoje obveze prema međunarodnom humanitarnom pravu".

Britansko veleposlanstvo u UN-u Karen Pierce, koja je sazvalo sjednicu, izjavila je novinarima prije njenog početka da specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths pokušava dogovoriti povlačenje šiitskih pobunjenika, poznatih kao Houthiji, koji kontroliraju Hodeidu.

Očekuje se da Griffiths izvijesti Vijeće u ponedjeljak, uključujući i njegove prijedloge o pokretanju pregovora na obnovi mira u Jemenu.

Članice vijeća potvrdile su svoju "punu podršku" Griffithsovim naporima.

Švedska je zatražila od Vijeća da pozove na trenutni prekid vojne akcije na Hodeidu, ali u priopćenju nije spomenut takav poziv, što samo ukazuje na podjele među njegovih 15 članica, prenosi AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?