BIJESNI RAT

Potresne priče djevojka na suprotnim stranama sukoba: 'Više nemam ni suza, ne mogu plakati'

rat u izraelu
AMIR COHEN/REUTERS
10.10.2023.
u 21:07

Izraelka Gaya Calderon (21) kazala je kako je cijela njezina obitelj nestala nakon napada Hamasa na njihov dom u kibucu Nir Oz, a Plestia Alaqada (22) iz Gaze posljednjih je dana svjedočila žestokim zračnim napadima

Dvije djevojke, 21-godišnjakinja i 22-godišnjakinja, koje se nalaze na suprotnim stranama sukoba koji je izbio u subotu, podijelile su svoja potresna iskustva. Svoju je priču na društvenim mrežama podijelila Plestia Alaqada (22) iz Gaze koja je, kao i njezini sugrađani, posljednjih dana svjedočila žestokim zračnim napadima. Palestinci u Gazi kažu da je izraelsko bombardiranje toliko teško da osjećaju da žive vlastitu "Nakbu", odnosno katastrofu koja se odnosi na rat za stvaranja Izraela 1948. godine.

"Niti jedno mjesto nije sigurno. Evakuirala sam se tri puta od jučer", rekla je djevojka koja snima izvještaje o životu pod bombardiranjem i objavljuje ih na svom Instagramu. Nakon što je pogođen njezin stambeni blok, sklonila se kod prijatelja, no tada su dobili informaciju da će i to područje biti meta. Nakon kratkog boravka u bolnici, gdje je napunila mobitel, uputila se na iduću lokaciju kako bi se sklonila s novinarima, navodi Reuters.

"Tek jučer sam shvatila što mi je moj djed govorio o 1948. i 'Nakbi'. Kada sam slušala priče o tome, nisam razumjela. Imam 22 godine i jučer sam u potpunosti shvatila 'Nakbu'", istaknula je. Pokazala je, između ostaloga, dim koji ulazi u domove, ali i istaknula kako nemaju električne energije

Druga djevojka, Izraelka Gaya Calderon (21), kazala je kako je cijela njezina obitelj nestala nakon napada Hamasa na njihov dom u kibucu Nir Oz. Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje njezina 12-godišnjeg brata Ereza kojeg odvode naoružani napadači. U obiteljskoj grupi za dopisivanje tada je vidjela da je njezina mlađa sestra napisala: "Mama, volim te". Shvatila je da se 16-godišnjakinja oprašta. 

"Nikad se nisam ovako osjećala. Više nemam ni suza, ne mogu više plakati koliko sam već plakala", kazala je djevojka te istaknula kako se nada su članovi njezine obitelji zajedno kako bi štitili jedni druge. 

"Ne želim to reći, ali podsjeća me na holokaust", rekla je o trenutnoj situaciji. Ističe kako joj nije važno što im je dom spaljen, samo želi da joj se obitelj vrati. 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?