OBILNE KIŠE

VIDEO Izvanredno stanje u dijelovima Slovenije: Bujice nose sve pred sobom, ljudi odsječeni...

nevrijeme u slovenijij
Foto: Ziga Zivulovic jr.
1/2
04.08.2023.
u 08:41

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati daljnji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju

Zbog obilnih kiša rijeke su nabujale i izazvale poplave u dijelovima Slovenije. Slovenska agencija za okoliš je izdala crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju. Brojne ceste su poplavljene, a u pojedinim mjestima stanovnici su ostali odsječeni. 

Gradaščica i Poljanska Sora već su pod vodom. Značajniji val sljedećih će se sati kretati nizvodno Savinjom, Kamniškom Bistricom i Gradaščicom. Na području općine Kamnik proglašena je opća opasnost, javlja 24ur. Društvene mreže preplavile su snimke bujičnih poplava. 

 

 

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati daljnji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju, koje vrijedi danas do ponoći. Prema podacima Arsa, već je u 24 sata ponegdje na sjeveru, sjeverozapadu i dijelu središnje Slovenije palo puno kiše. 

Neurje.si objavilo je snimke i poplavljenih područja na Facebooku.

 

 

 

Padaline mjestimice otežavaju i promet, pojedine ceste u zemlji neprohodne su zbog poplavljenih kolnika. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od 1000 nesreća.

 

 

U nekoliko općina, u kojima se ujutro oglasio alarm, apelira se na stanovnike da se evakuiraju na sigurno ili ostanu kod kuće. Iz Uprava za zaštitu i spašavanje Slovenije upozorava ljude da ne podcjenjuju snagu vode te da posebno vode računa o vlastitoj sigurnosti. "Ne približavajte se obalama rijeke. Ne pokušavajte prijeći potok, čak ni ako vam je voda samo do koljena." Preporučuju praćenje situacije i pridržavanje uputa službi civilne zaštite i spašavanja.

 

 

Oborine su već u večernjim satima zahvatile dio zemlje i izazvale probleme, posebice u Koruškoj i Gorenjskoj. Na području Žirova pokrenulo se nekoliko klizišta, a mjesto je ostalo praktički odsječeno od svijeta, jer su ceste bile poplavljene i ispunjena. Rijeke Sora i Račeva već poplavljuju. Nekoliko objekata je poplavljeno.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?