NAKON NIZA POTRESA

VIDEO Erumpirao vulkan na Islandu: Izdano upozorenje, na prijenosu uživo vidi se kako izlazi lava

vulkan na Islandu erupcija
Veðurstofa Íslands / Icelandic Met Office
19.12.2023.
u 07:07

U strahu od erupcije, vlasti su evakuirale gotovo 4000 stanovnika malenog ribarskog grada Grindavika

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u ponedjeljak nakon nekoliko tjedana intenzivnih potresa, javlja državni meteorološki institut, prenosi Reuters. U strahu od erupcije, vlasti su prethodno evakuirale gotovo 4000 stanovnika malenog ribarskog grada Grindavika. Zatvorene su i obližnje geotermalne toplice Plava laguna.

"Upozorenje: Erupcija je počela sjeverno od Grindavika", upozorio je u ponedjeljak navečer meteorološki institut. 

 

 

Na snimkama i u prijenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako izlazi lava. Međunarodna zračna luka Reykjavik, koja se nalazi u blizini, ostala je otvorena. "Trenutačno nema smetnji u dolascima i odlascima u zračnoj luci Keflavík", stoji na njezinoj internetskoj stranici.

Posljednjih godina bilo je nekoliko erupcija na poluotoku u nenaseljenim područjima, ali se vjeruje da trenutna erupcija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti. Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U ožujku 2021. fontane lave spektakularno su izbile iz 500-750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?