POTRES 7.5 PO RICHTERU

VIDEO Dramatično u Japanu, izdano upozorenje za građane: 'Očekujemo tsunami, evakuirajte se!'

01.01.2024.
u 11:02

Japanska meteorološka agencija objavila je upozorenje i za tsunami duž regije Ishikawa na zapadnoj obali, u gradovima Niigata i Toyama

Snažan potres razorne snage od čak 7.5 po Richteru zatresao je Japan ovog ponedjeljka, javlja Reuters, zbog kojeg su građani u prefekturi Ishikawa morali biti evakuirani jer se strahuje kako bi moglo doći do većeg tsunamija. Japanska meteorološka agencija objavila je upozorenje i za tsunami duž regije Ishikawa na zapadnoj obali, u gradovima Niigata i Toyama.

Kako je objavila Agencija, moguće je da bi do tsunamija s valovima do 5 metara moglo doći u na obalnim gradovima. Još se čekaju izvješća o šteti. Još niz jačih potresa nakon je zatresao isto područje, i to magnitude od 4.5 do čak 5.7 po Richteru.

Kako je naveo Europsko-mediteranski seizmološki centar, potres je bio na dubini od 13 kilometara, a epicentar je bio 90 kilometara sjeverno od Takaoke i 47 kilometara sjeveroistočno od Anamicua. Osim toga, i Rusija je izdala upozorenja za tsunami u gradovima Vladivostoku i Nahodki. Odmah nakon potresa valovi od oko jednog metra pogodili su grad Wajima u istoj prefekturi.

- Građani moraju ostati na oprezu zbog mogućih novih potresa. Urgiram na ljude koji žive u područjima u kojima se očekuju tsunamiji da se evakuiraju što prije - upozorio je premijer Fumio Kishida. Dosad je više od 36.000 kućanstava ostalo bez struje, a u nekim područjima se izgubio i signal. Vlakovi su također privremeno zaustavljeni, a dosad je četiri zrakoplova koja su trebala sletjeti u Toyamu i Ishikawu preusmjereni na drugu pistu.

Glasnogovornik druge energetske kompanije, Kansai Electric Power, je rekao da za sada nema nikakvih odstupanja od normale u njihovim nuklearkama, ali da se situacija pomno prati.

Snažan potres koji je pogodio Japan 11. ožujka 2011. pokrenuo je golemi cunami koji je na sjeveroistoku Japana sravnao naselja sa zemljom i izazvao nuklearnu katastrofu u Fukushimi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?