NEMILI UVJETI

VIDEO Arktička oluja pretvorila Buffalo u 'ratnu zonu': U snijegu su zapeli i spasioci

oluja u sad
Foto: KEVIN HOAK/REUTERS
1/4
26.12.2022.
u 18:20

U Buffalo je napadalo čak četiri metra snijega. Iako je to kraj koji je naviknut na žestoke zimske uvjete, ova oluja paralizirala je područje, a spasioci su bili zaglavljeni u vozilima

Jaka zimska oluja koja je zahvatila Sjevernu Ameriku ostavila je grad Buffalo u New Yorku poput ratne zone, ustvrdila je guvernerka te savezne američke države Kathy Hochul. Taj grad je zabilježio u ponedjeljak čak 25 smrtnih slučajeva koje povezuju s vremenskim nepogodama, u odnosu na 13 u nedjelju.

"Ovo je rat s Majkom prirodom i udara nas sa svime što ima", kazala je Hochul, piše BBC. Zimski uvjeti zabilježeni su od Kanade do juga do rijeke Rio Grande, te se vjeruje da je poginulo najmanje 50 ljudi diljem zemlje. Najgore je pogođeno područje oko Buffala, u saveznoj državi New York.

U snijegu su zapeli i oni koji su ih trebali spasiti 

Zila Santiago zaglavio je u svojem automobilu Kia Sedona sa svojih četvero djece dok su vani vladali snježni uvjeti. Iako je panično zvao hitnu službu, Nacionalnu gardu i prijatelje da mu pomognu, nitko nije došao. Nisu mogli ni da su to željeli.Djelatnici hitne pomoći također su bili zapeli zbog snažnih snježnih nanosima.

Peteročlana obitelj provela je 11 dugih, mračnih sati u svojem vozilu nakon što su zapeli u snijegu u Buffalu. Iako je okrug uveo zabranu vožnje, Santiago, inače samohrani otac, bio je na cesti jer si nije mogao priuštiti da ostavi svoju djecu preko noći s dadiljom.

 

 

"Bio sam posve bez nade", rekao je, piše New York Times. Zapalio je plin kako bi ih ugrijao, a svojoj djeci je dao sok koji je pronašao sakriven u prtljažniku. Svoj strah sakrio je tako što je zabavljao djecu u dobi od 2 do 6 godina s igrama i televizorom koji je ugrađen u vozilo. Film koji su odabrala djeca obitelji Santiaga? Frozen. Obitelj je spasila ralica koja je prolazila, a Zila Santiago ispričao je novinarima kako je prošao kroz jake oluje u svojem životu, ali nikad prije nije ništa ovako iskusio.

 

 

Santiagovi su bili među tisućama stanovnika zapadnog New Yorka čije živote je ozbiljno poremetila arktička oluja koja je pogodila veliki dio zemlje. U Buffalo je napadalo čak četiri metra snijega. Iako je to kraj koji je naviknut na žestoke zimske uvjete, ova oluja paralizirala je područje, a spasioci su bili zaglavljeni u vozilima hitne pomoći i drugim vozilima hitne pomoći diljem grada nemoćni da pomognu svojim sugrađanima.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?