Eksperti upzoravaju

Velika Britanija se treba pripremiti za bespilotne letjelice u terorističkim napadima

bespilotne letjelice
11.01.2016.
u 18:15

Vlada Velike Britanije, policija, vojska i sigurnosne službe trebaju uvesti protumjere za smanjenje ili ublažavanje rizika od komercijalno dostupnih letjelica koje se koriste za terorističke napade

Bespilotne letjelice bi mogle biti korištene od terorističkih grupa kao jednostavne, pristupačne i učinkovite zračne eksplozivne naprave, upozorava se u izvješću grupe eksperata s Oxforda. Ove letjelice koje će biti komercijalno dostupne imaju sposobnost pretvaranja u leteće bombe koje mogu pogoditi mete poput nuklearnih elektrana, premijerovog automobila i slično, upozoravaju eksperti. 

-Ove letjelice su mjenjač u igri koji se nalazi u pogrešnim rukama - upozorio je glavni autor iz grupe eksperata. 

Vlada Velike Britanije, policija, vojska i sigurnosne službe trebaju uvesti protumjere za smanjenje ili ublažavanje rizika od komercijalno dostupnih letjelica koje se koriste za terorističke napade, prenosi The Guardian. 

Preporučene protumjere uključuju i licenciranje letjelica, laserske sustave za zaštitu meta, kao i jasne smjernice za policiju i vojsku koja može pucati na neprijateljske letjelice.  

Istraživanje je analiziralo više od 200 letjelica koje su dostupne u prodaji na ulicama ili internetu, a koje se mogu pretvoriti u eksplozivni materijal. 

Također, upozoravaju na opasne mogućnosti ovih letjelica koje su u porastu i koje su teroristi i drugi aktivisti već prije koristili, prenosi se u izvještaju, prenosi Fena. 

-Korištenje bespilotnih letjelica za nadzor i napade nije više samo nadležnost državne vojske. Teroristi, buntovnici, kriminalci korporativne i aktivističke grupe su već izrazile svoju želju i sposobnost u korištenju ovih letjelica protiv britanskih meta, kazao je Chris Abbott, glavni autor ovog izvješća i gostujući znanstveni suradnik na sveučilištu za društvena i međunarodna istraživanja u Bradfordu. 

-Letjelice su u pogrešnim rukama - dodao je Abbott, poručivši da Vlada treba ovu prijetnju shvatiti veoma ozbiljno i obvezati se na niz protumjera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije