IZBORI U HRVATSKOJ 2024.

Večernjakovi analitičari: Milanovićev potez osim za HDZ predstavlja najveći izazov za Možemo

Večernjakovi analitičari
Emica Elvedji/PIXSELL
15.03.2024.
u 21:33

Domovinski pokret, Most i Možemo samostalnim izlaskom čuvaju svoj identitet, smatra Tonči Tadić

Polako se sliježu dojmovi nakon nesvakidašnje burnog dana za politiku u Hrvatskoj. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prvo je otkrio datum parlamentarnih izbora - 17. travnja - potom se pojavio na konferenciji pored Peđe Grbina i predstavio se kao kandidat SDP-a za premijera. Reakcije su ubrzo pristigle sa svih strana, uključujući i neke svjetske medije, a očekuje se i komentar Ustavnog suda.

Osim ustavnosti objave predsjednika Milanovića, koji je kasnije komentirao da će nastaviti obavljati predsjedničku dužnost "do pobjede na parlamentarnim izborima", jedno od većih pitanja je što njegov potez znači za druge stranke i potencijalne koalicije. Za Večernji list temu komentiraju analitičari Dragan Bagić, Ankica Mamić, Tonči Tadić i Marijana Grbeša.

- Svi akteri će morati promijeniti svoje taktike i poruke za same izbore. Milanović dodatno polarizira i tako već polarizirani kontekst izbora. S jedne strane, to znači da se teško nametnuti kao treća opcija, pogotovo ako je noseća poruka temeljena primarno na suprotstavljanju HDZ-u. Ako te stranke žele dobiti svoj prostor, morat će pronaći neku novi temeljnu poruku i poziciju - rekao je Dragan Bagić.

 

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić smatra da će Možemo naići na probleme u prvoj izbornoj jedinici u kojoj su namjeravali kapitalizirati nedostatak jakog kandidata ljevice, a situacija nije dobra niti za Most. - Izgubili su medijsku vidljivost u danu u kojem su predstavili svog premijerskog kandidata. Mislim da najava osnivanja Vlade nacionalnog jedinstva zapravo unosi dodatnu zbunjenost u birače trećih opcija. Odluka Ustavnog suda o ustavnosti kandidature predsjednika može ponovo vratiti sve na početne pozicije - upozorila je.

Marijana Grbeša se slaže da se u najtežoj situaciji, osim HDZ-a, nalazi Možemo. - Hoće li se Možemo, kao proklamirano legalistička stranka, svrstati uz potez koji destabilizira institute liberalne demokracije? S druge strane, kako ignorirati mobilizacijski momentum kojeg je za oporbu kreirao Zoran Milanović? Ako se odluči priključiti Milanovićevoj inicijativi, Možemo u načelu odustaje od brendiranja svojih lidera i pristaje u drugi plan gurnuti ljude koje je do sad relativno uspješno profilirao, poput Sandre Benčić. Koliko je to oportuno za stranku koja želi postati lider liberalne scene, nije teško odgovoriti - zaključila je Grbeša.

- Ako svi idu skupa jedini program koalicije je rušenje HDZ. Točka. Nakon izbora, tek nakon izbora onda ide profiliranje koalicijskog programa - kazao je politički analitičar Tonči Tadić, dodajući kako Domovinski pokret, Most i Možemo samostalnim izlaskom čuvaju svoj identitet, jer "nisu ovo zadnji izbori u povijesti Hrvatske".

- Moj je dojam da je sve ovo operacija "Spašavanje vojnika Zokija" koji bez ovakvih kravala tone u bezidejnu anonimnost. Po čemu bismo se inače sjećali njegovog mandata? Po zbližavanju s Dodikom i Orbanom? Po tome što mu nitko ne dolazi (osim kralja Felipea VI koji je došao radi DONES-a)? Po kojem zakonu koji je predložio? - zapitao je Tadić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije