Pokreni se za planet

Večeras u 20.30 Sat za planet Zemlju – mrakom protiv klimatskih promjena

moskva
REUTERS
20.03.2021.
u 11:45

Pokreni se za planet, slogan je ovogodišnje inicijative Sat za planet Zemlju koja će se održati večeras od 20.30 sati. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva gradove, mjesta, tvrtke i institucije da se pridruže ovom globalnom pokretu za okoliš, koji već 14 godina slovi za najveću volontersku akciju za zaštitu prirode na svijetu, te na 60 minuta isključe javnu i dekorativnu rasvjetu. Isto tako apeliraju i na građane da ugase svjetla u svojim domovima.

Brojni su svjetski gradovi i lani sat vremena bili u mraku, među kojima i Zagreb i Dubrovnik. U vrijeme Sata održat će se i Zoom događaj, ples i predstavljanje pjesme napisane za tu priliku, kao podsjetnik da su neophodne hitne promjene kako bi se ublažile klimatske promjene. Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek su neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta. Svjetske populacije sisavaca, ptica, vodozemaca, gmazova i riba u manje od pola stoljeća pale su za dvije trećine, tvrdi se u posljednjem Izvješću o stanju planeta 2020. WWF-a.

Nastavi li se ugroza biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji sadašnjim tempom, do kraja stoljeća petina divljih vrsta mogla izumrijeti samo zbog klimatskih promjena. A u to nisu uračunate i ostale “udomaćene” prijetnje koje pozivaju na uzbunu – eksplozija globalne trgovine i potrošnje, rast svjetske populacije, megaurbanizacija...

Već je 75% Zemljine površine bez leda znatno izmijenjeno, većina oceana je zagađena i izgubljeno više od 85% površina močvara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije