Merkel u Pekingu:

Važno je da Kina poštuje vladavinu prava

Angela Merkel
13.06.2016.
u 11:12

Njemačka  kancelarka Angela Merkel naglasila je u Pekingu kako je važno da Kina poštuje vladavinu prava kao temelj za suradnju između dviju država.

"Važno je da naša poduzeća i naša suradnja imaju pravno sigurno okruženje", rekla je Merkel na četvrtoj zajedničkoj sjednici njemačke i kineske vlade.

"Dijalog o vladavini prava i ljudskim pravima  je od najveće važnosti", istaknula je. "To se odnosi i na potrošače i na javne institucije", dodala je kancelarka, prenosi Hina.

Posjet  Angele Merkel Kini odvija se u vrijeme obračuna komunističkih vlasti s aktivistima i odvjetnicima specijaliziranim za ljudska prava.

Od prošlog je ljeta više od 300 njih iz svih dijelova Kine zatvoreno, privedeno ili nestalo, objavila je odvjetnička organizacija iz Hong Konga.

Njemački ministri vanjskih poslova i financija, Frank-Walter Steinmeier i Wolfgang Schaeuble te još četiri ministra među njemačkim su predstavnicima na sastanku koji je otvorio kineski premijer Li Keqiang.

Zajedničke sjednice dviju vlada odvijaju se svake druge godine. Ove će se godine baviti globalnom sigurnošću, bilateralnim trgovinskim odnosima, mogućim klasificiranjem Kine kao tržišne privrede i spornim kineskim zakonom o kontroli nevladinih organizacija.

Peking je u travnju donio zakon koji strane nevladine organizacije stavlja pod direktan nadzor državnih sigurnosnih agencija.

Merkel je u nedjelju stigla u trodnevnu posjetu Kini. Prvog dana je  na sveučilištu u Pekingu primila počasni doktorat, a sutra  će boraviti u Shenyangu na sjeveroistoku zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?