Za dva tjedna počinju ispiti mature

Uz državnu maturu u Hrvatskoj, sve je više dodatnih provjera znanja

matura
28.05.2024.
u 21:47

Za dva tjedna počinju ispiti državne mature u Hrvatskoj. U 15 godina procedura je znatno izmijenjena. Od toga da su u početku bila tri roka, da na ispitu iz hrvatskoga više ne postoje dvije razine, do toga da je uz ispite državne mature svake godine sve više dodatnih provjera i prijamnih ispita na fakultetima. HRT otkirva zašto je tako.

Kada se uvodila državna matura, bilo je jasno da su osim stečenog 12-godišnjeg obrazovanja potrebne dodatne provjere, primjerice na umjetničkim akademijama, Kineziološkom, Stomatološkom fakultetu, ali da ćemo s 26 visokoškolskih institucija na kojima se 2010. tražila dodatna provjera doći na današnjih 165 bilo je nezamislivo.

- Svakako mislim da treba razlučiti treba li biti samo državna matura ili prijamni, da se odabere jedno jer teško je pripremati se za maturu. Sjećam se kada sam ja bila učenica, u startu sam odustala od nekih fakulteta jer mi se nije dalo dodatno se pripremati za prijamni ispit, ispričala je Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora. Ona je prije 5 godina pisala državnu maturu.

Na Sveučilištu u Rijeci zadovoljni su državnom maturom.

- Držimo se čvrsto državne mature, vjerujemo da je to mehanizam koji studentima omogućava najviše transparentnosti, mogućnosti i dostupnosti, rekla je Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci. No, svake godine sve je više dodatnih provjera.

- Kandidati se uglavnom žale na to da im se poklapaju termini dodatnih provjera srodnih fakulteta za koje konkuriraju, a bez izlaska na dodatnu provjeru kandidat neće imati zadovoljen uvjet za pristup na rang listi, pojasnila je Nika Matjanovski, načelnica Središnjeg prijavnog ureda.

Na Medicinskom fakultetu kažu - htjeli smo ispitati znanje onih predmeta koji će im trebati na prvoj godini.

- Test se sastoji od 120 pitanja od kojih iz biologije, kemije i fizike i to su izabrana poglavlja koja pokazuju znanje iz prirodoslovlja, kazala je dr. sc. Sanja Dolanski Babić, Medicinski fakultet, Zagreb.

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu također imaju svoje razloge.

- Dodatne sposobnosti provjere likovnog izražaja imaju nekoliko razloga - da izaberemo najbolje studente za tekstilno-modni dizajn te industrijski dizajn tekstil i odjeće s obzirom na to da je na tim studijima potrebno imati dodatne sposobnosti likovnog izražaja, rekla je Anica Hursa Šajatović, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Zagreb.

Sve su to dobri argumenti, ali mnogi se slažu da se smisao državne mature u mnogim slučajevima kao jedine ulaznice za upis na fakultete odavno izgubio zbog mnogih propusta, poput krađe ispita, a u posljednje vrijeme i pogrešnih pitanja na koja odgovorne često upozoravaju sami maturanti.

A da su promjene potrebne, pokazuje i podatak - da je sve u školstvu digitalizirano osim ispita državne mature, koji su još u papirnatom obliku, što uvelike povećava troškove. Do kada?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije