FRANKFURT

Usluge oslonac njemačkom gospodarstvu u drugom tromjesečju

22.05.2024.
u 19:02

Njemačko gospodarstvo blago raste od početka drugog tromjesečja, oslonjeno na uslužni sektor, a potporu bi mu trebao pružiti i oporavak osobne potrošnje, objavila je u srijedu središnja banka.

Gospodarska aktivnost vjerojatno će ponovo blago porasti u drugom tromjesečju, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka.

"Pozitivni impulsi" trebali bi stići od osobne potrošnje i kontinuiranog oporavka uslužnog sektora, prognoziraju u Bundesbanku, pozivajući se na rezultate istraživanja instituta ifo za maloprodaju i ugostiteljstvo.

U prvom tromjesečju osobna potrošnja bila je slaba budući da je među potrošačima prevladala nesigurnost, unatoč stabilnom tržištu rada i povećanju realnih dohodaka, podsjećaju u Bundesbanku.

Uslužni sektor trebao bi u proljetnom tromjesečju bilježiti zamjetan rast, dodaju, napominjući da su mu na početku godine oslonac bile usluge korporativnom sektoru.

I veliki potrošači energije u industriji trebali bi se umjereno oporaviti, prognoziraju, ističući snažan rast proizvodnje u kemijskoj industriji. Automobilska i industrija strojeva bilježe pak i dalje pad pa se još ne nazire oporavak u cijelom industrijskom sektoru.

Pporavak proizvodnog sektora u cjelini zasada koči slaba potražnja, objašnjavaju.

"Poboljšana poslovna očekivanja u prerađivačkoj industriji vjerojatno će zamjetno potaknuti proizvodnju tek u drugoj polovini godine", procjenjuju u Bundesbanku.

"Temeljni trendovi pokazuju postupno i blago jačanje gospodarske aktivnosti", zaključuje Bundesbank u izvješću za svibanj.

U prvom tromjesečju njemački BDP porastao je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se bio smanjio za 0,5 posto.

Inflacija će u svibnju vjerojatno ponovo ojačati i oscilirati u idućim mjesecima oko povišene razine, odražavajući nisku prošlogodišnju poredbenu osnovicu pod utjecajem povoljnih mjesečnih karata za javni prijevoz, procjenjuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?