Pismo zadnjeg utočišta

Uništi li neprijatelj Britaniju atomskim oružjem, vi ćete...

Pixell
05.05.2020.
u 19:29

U ovom trenutku duboko u unutrašnjosti sefa sve četiri britanske nuklearne podmornice, kojima samo rijetki ljudi u svijetu znaju lokaciju, stoji po jedno neotvoreno pismo. U tom je pismu, uz potpis premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Johnsona, rukom napisana obavijest kapetanima podmornica što moraju napraviti ako neprijatelji UK-a zbrišu Veliku Britaniju s lica zemlje: trebaju li se osvetiti i pogoditi nuklearnim oružjem onu zemlju koja je gađala UK ili se, pak, trebaju prikloniti svojim saveznicima.  

Napisati to “pismo zadnjeg utočišta” (eng. letter of last resort) prvi je zadatak svakog britanskog premijera nakon dolaska na vlast, a nedavno se zbog Johnsonove bolesti od COVID-19, koju je, srećom, prebolio, i njegove vlastite tvrdnje da mu je život bio ugrožen, u javnosti ponovno spominjala mogućnost pisanja tog pisma, odnosno da to treba učiniti njegov nasljednik. Sadržaj pisma zadnjeg utočišta piše premijer osobno i nitko osim njega ne zna njegov sadržaj. Ono se ne otvara, osim u slučaju da je kapetan podmornice uvjeren da u zemlji ne postoji više linija zapovijedanja, odnosno da su premijer, kao i svi oni koji ga mijenjaju prema ustavnim konvencijama, spriječeni narediti mu što sljedeće mora učiniti.

Imaju nuklearke od 1952.

Kako se to može dogoditi, praktički je sigurno, samo u slučaju da nuklearnim oružjem neka zemlja potpuno uništi UK, aktiviranje pisma zadnjeg utočišta time postaje i posljednja odluka koju donosi vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nuklearne podmornice posljednji su predstavnici vlasti i života te zemlje. 

Također, to se pismo, smješteno u unutrašnjem od dva sefa, neotvoreno uništava čim premijer napusti svoju funkciju, tako da javnost nije upućena u informacije koje su podmornice dobile, a nijedno pismo dosad nije bilo otvoreno. Bivši britanski premijer Tony Blair, koji je na vlasti bio od 1997. do 2007., potpuno je problijedio kada su mu vladini dužnosnici rekli što je prvi zadatak koji mora napraviti i koje mu se opcije različitih zapovijedi koje daje kapetanima podmornica nude. Prva je opcija: osvetite se neselektivnim gađanjem neprijateljske zemlje koja je pogodila UK.

Druga je opcija: nemojte se osvetiti. Treća je mogućnost prepuštanje te odluke samom kapetanu, a četvrta stavljanje podmornice pod vlast nekog od saveznika UK-a, prije svega Australije ili SAD-a. Jedini britanski premijer koji je otkrio što je u jednom pismu stajalo bio je James Callaghan koji je laburističku vladu predvodio od 1976. do 1979. godine.

“Kad bi to bilo nužno, značilo bi da naše nuklearno oružje kao sredstvo zastrašivanja nije uspjelo jer, iskreno, jedina je vrijednost tog oružja da služi kao sredstvo zastrašivanja. No, kad bismo došli do tog trenutka, osjećao sam da bismo to (osvetiti se, nap. a.) morali napraviti”, rekao je povjesničaru Peteru Hennessyju. Dodao je da je imao “strašne dvojbe” te da sam sebi nikada ne bi mogao oprostiti da je morao “pritisnuti gumb”. UK je prvu atomsku bombu testirao 1952. godine kao treća zemlja po redu, nakon SAD-a i SSSR-a. Jedna od četiri podmornice uvijek patrolira u točno određenim vodama i opremljena je s oko 40 bojevih glava, što je oko trećina ukupnog naoružanja zemlje.

Moraju slušati BBC

Kako piše američki portal Business Insider, procedura dolaska do trenutka u kojem se kapetani podmornica uopće približavaju sefu u kojem drže pismo vrlo je komplicirana. Ako premijer ili netko od onih koji ga zamjenjuju preživi napad na Britaniju, koordinirat će napadima odmazde iz bunkera koji se nalazi ispod ministarstva obrane. 

No, ako kapetan podmornice ne dobije nikakav signal od svojih nadređenih neko vrijeme, mora poduzeti nekoliko koraka kako bi se uvjerio da je zemlju pogodilo teško naoružanje i da su politički lideri mrtvi. Jedan je od tih koraka je i pokušaj slušanja kultnog Četvrtog programa BBC-a čiji radiovalovi dopiru do podmornica. Ako posada tri dana zaredom ne čuje emitiranje programa, mora zaključiti da je zemlja kojoj služi zbrisana s lica zemlje. Prema medijskim izvještajima, kada je taj BBC-jev program tajnovito na 15 minuta prestao emitirati 2004. godine, među upućenima nastala je blaga jeza jer su znali da podmornice naoružane sofisticiranim nuklearnim naoružanjem plove morima i čekaju onaj grozan trenutak u kojem više neće moći čuti BBC.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?