Dolazak izbjeglica

UNHCR zabrinut retorikom Donalda Trumpa

Donald Trump
08.12.2015.
u 19:42

UN-ova agencija za izbjeglice priopćila je da je zabrinuta "obimom retorike" u američkoj predizbornoj kampanji po pitanjima kao što su zabrana ulaska u zemlju muslimanima ili sprječavanje doseljavanja Sirijaca, navodeći da bi to moglo ugroziti bitan američki program naseljavanja izbjeglica.  

Glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming odbila je komentirati jučerašnji poziv republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa na "potpunu zabranu i sprječavanje ulaska muslimana u Sjedinjene Države". Ona je izjavila novinarima u utorak da SAD imaju najveći svjetski program naseljavanja izbjeglica i da su Sirijci "najpretraživanija populacija".

Ona je naglasila da postoji dvogodišnji proces skeniranja prije nego što se izbjeglice u potpunosti prihvate.

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice  Antonio Guterres izjavio je u ponedjeljak da oni koji odbijaju prihvatiti Sirijce samo što su muslimani nesvjesno pomažu ekstremističkim grupama da efikasnije regrutiraju nove članove, prenosi AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?