Odbor za svjetsku baštinu

UNESCO traži od Turske izvješće o Aja Sofiji

23.07.2021.
u 21:19

UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu tražio je u petak od Turske da do 2022. godine preda izvješće o stanju očuvanosti bazilike Aja Sofije u Istanbulu i izrazio svoju duboku zabrinutost posljedicama pretvaranja u džamiju tog slavnog zdanja bizantskog doba.

Dotadašnji muzej Aja Sofije su turske vlasti 10. srpnja 2020. preobrazile u džamiju, što je izazvalo val međunarodne ogorčenosti i pogoršalo napetosti između Turske i Grčke. 

Odbor za svjetsku baštinu traži od Turske da do 1. veljače 2022. preda "ažurirano izvješće o stanju očuvanosti" tog zdanja i izražava žaljenje zbog izostanka dijaloga i informacija o odluci Turske da promijeni status muzeja Aja Sofije i crkve Hora, drugog remek-djela bizantinske arhitekture. 

U kolovozu 2020. predsjedničkim dekretom naređeno je pretvaranje crkve Hora, ukrašene freskama iz XVI. stoljeća, u džamiju.

Tim inicijativama predsjednik Recep Tayip Erdogan želi dodatno pridobiti najkonzervativnije pobornike i najveće nacionaliste dok se Turska suočava s gospodarskim poteškoćama koje je pojačala pandemija.

I Aja Sofija i crkva Hora nalaze se u povijesnim dijelovima Istambula i UN-ova agencija upisala ih je na popis svjetske baštine Unesca. 

Ako se Odbor izjasni da je nezadovoljan stanjem očuvanosti mjesta upisanog na popis svjetske baštine, može ga prebaciti na popis ugrožene svjetske baštine ili ga povući s popisa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?