OBJAVILI PREDSJEDNIK I PREMIJERKA

Unatoč Putinovim prijetnjama Finska i službeno potvrdila da podnosi zahtjev za ulazak u NATO!

nato
OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.05.2022.
u 12:33

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u priopćenju upozorio Finsku da će takvi planovi "negativno utjecati na rusko-finske odnose".

Finski predsjednik i vlada objavili su u nedjelju da nordijska zemlja namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.  Predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin objavili su to na zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsjedničkoj palači u Helsinkiju. Niinisto je na konefernciji kazao da će to "maksimizirati" sigurnost zemlje. Premijerka Sanna Marin kaže kako se nada da će parlament odobriti odluku.  Švedska vladajuća stranka održava odlučujući sastanak. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u priopćenju upozorio Finsku da će takvi planovi "negativno utjecati na rusko-finske odnose". Ured finskog predsjednika Saulija Niinista priopćio je da je Putinu u telefonskoj raspravi rekao koliko se oštro promijenilo sigurnosno okruženje Finske nakon invazije Moskve na Ukrajinu. 

“Rasprava s Putinom bila je jasna i nedvosmislena i održana je bez pretjerivanja... Ulaskom u NATO, Finska će ojačati vlastitu sigurnost i preuzeti svoje odgovornosti", kazao je.  

Velika Britanija danas je priopćila da "snažno podržava" prijavu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u. Potvrdila je to ministrica vanjskih poslova Liz Truss.Vojni savez znači da će njegovi članovi braniti jedni druge ako netko od njih bude napadnut, dodaje.

Njemačka: Sve je spremno za brzu ratifikaciju članstva  

Njemačka je poduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ako Finska i Švedska odluče podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, izjavila je u nedjelju ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, ističući potrebu obiju zemalja za sigurnosnim jamstvima. "Njemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije", rekla je ona novinarima drugog dana razgovora sa svojim kolegama iz NATO-a u Berlinu, dodajući da su se ministri na večeri u subotu složili da ne bi trebalo biti sive zone između vremena prijave i pridruživanja.

"Ako se odluče pridružiti, mogu se brzo pridružiti... Moramo se pobrinuti da im damo sigurnosna jamstva, ne smije biti prijelaznog razdoblje, sive zone, u kojem je njihov status nejasan", rekla je. Pritom je mislila na razdoblje ratifikacije koje može potrajati i do godinu dana, tijekom koje nordijske zemlje još neće biti zaštićene člankom 5 NATO-a koji jamči da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Turska spremna razgovarati s Finskom i sa Švedskom o njihovoj kandidaturi za NATO 

Turska je spremna razgovarati s Finskom i sa Švedskom o njihovoj kandidaturi za NATO i o razlozima zbog kojih se Turska protivi tom proširenju, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. "Velika većina turskog naroda je protiv ulaska tih zemalja koje podupiru terorističku organizaciju PKK (Radnička stranka Kurdistana) i oni od nas traže da zaustavimo njihovo pristupanje", rekao je ministar uoči sastanka NATO-a u Berlinu na kojemu će sudjelovati njegov finski kolega i švedska kolegica. "No to su pitanja o kojima, naravno, trebamo razgovarati s našim saveznicima u NATO-u i sa zainteresiranim zemljama", dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?