El Salvador

UN zgrožen 30-godišnjom zatvorskom kaznom za abortusu u El Salvadoru

15.12.2017.
u 18:32

Tridesetogodišnja zatvorska kazna za ženu u El Salvadoru koja je rekla da je njeno dijete mrtvorođeno je užasna, kazala je u petak glasnogovornica UN-ove agencije za ljudska prava Liz Throssell.

Žalbeni sud San Salvadora u srijedu je potvrdio zatvorsku kaznu za Teodoru Vasquez, koja je 2008. godine proglašena krivom za teško ubojstvo zbog smrti njenog djeteta koje je umrlo prethodne godine, podsjeća Reuters.

Tužitelji su naveli da je Vasquez zadavila bebu nakon rođenja. Njezini odvjetnici tvrde da je ona imala zdravstvene probleme usljed kojih je beba mrtvorođena.

El Salvador od 1997. godine ima jedan od najstrožijih zakona kojim se kažnjavaju žene koje su izvršile abortus ili se sumnjiče da su pomagale u izvršenju abortusa.

- Apsolutno je zaprepašćujuće, zapanjujuće, užasno, da se ove žene u biti osuđuju jer su imale spontani pobačaj, rodile mrtvo dijete. U osnovi one se osuđuju zato što su žene, zato što su izgubile dijete i zato što su siromašne - izjavila je Throssel.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije