U 95. godini

Umro James Lawson, vođa američkog pokreta za građanska prava

James Lawson
AP
11.06.2024.
u 08:49

U 95. godini umro je James Lawson, istaknuti vođa pokreta za građanska prava čije je zagovaranje nenasilnih prosvjeda utjecalo na Martina Luthera Kinga Jr. i 1960-ih pomoglo u oblikovanju pokreta za ukidanje diskriminacije u SAD-u, potvrdila je njegova obitelj.

Lawson, kojeg je King jednom opisao kao "vodećeg teoretičara i stratega nenasilja u svijetu", umro je u nedjelju od srčanog zastoja na putu do bolnice u Los Angelesu, piše Washington Post kojem je Lawsonova obitelj potvrdila njegovu smrt, a prenosi Reuters.

Kao mladi metodistički svećenik, Lawson je 1952. otputovao u Indiju, gdje je na njega utjecao rad Mahatme Gandhija, antikolonijalističkog aktivista koji je zagovarao miran otpor britanskoj vlasti nad Indijom.

Kada se Lawson vratio u SAD, postao je vodeći zagovornik nenasilnog prosvjeda kao strategije za pokret za građanska prava u SAD-u.

Lawson je od studentskih dana vodio nenasilne prosvjede u znak podrške rasnoj integraciji, zbog čega je bio izbačen sa Sveučilišta Vanderbilt, te je 1960-ih sudjelovao u nizu prosvjeda protiv segregacije u kojima su se crnci i bijelci zajedno vozili autobusima kroz američki jug.

King je na Lawsonov zahtjev došao u Memphis, gdje je ubijen 1968. godine.

Rad vođa pokreta za građanska prava poput Lawsona rezultirao je donošenjem Zakona o građanskim pravima iz 1964. koji zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, boje kože, vjere, spola ili nacionalnog podrijetla.

Lawson je rođen 1928. godine i stekao je diplome na fakultetu Baldwin-Wallace u Ohiju i na Sveučilištu Boston. Bio je u zatvoru 13 mjeseci jer se odbio odazvati nakon što je regrutiran u američku vojsku.

Kasnije je služio kao pastor u Ujedinjenoj metodističkoj crkvi Holman u Los Angelesu od 1974. do 1999. godine.

Lawson je bio među sedam vođa pokreta za građanska prava kojima je časopis Time dao priznanje uoči inauguracije prvog crnog predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije