U 75. godini

Umro istaknuti američki borac za ljudska prava Julian Bond

julian_bond
agencije
16.08.2015.
u 22:50

Američki borac za građanska prava i bivši predsjednik NAACP-a Julian Bond umro je u subotu na Floridi u dobi od 75 godina.

"Zemlja je izgubila jednog od najstrastvenijih i najelokventnijih glasova u borbi za pravdu", rekao je Morris Dees, osnivač organizacije za građanska prava Southern Poverty Law Center. Bond je bio prvi predsjednik te organizacije od 1971. do 1979.

Bond je od 1998. do 2010. bio i predsjednik Nacionalnog udruženja za promicanje položaja obojenih (NAACP), jedne od najstarijih i najutjecajnijih organizacija za ljudska prava u SAD-u.

"Julian Bond bio je heroj i, čast mi je da to mogu reći, prijatelj. Pravda i jednakost bili su misija koja je obilježila njegov život", poručio je u priopćenju američki predsjednik Barack Obama. "Julian Bond pomogao je da se ova zemlja promijeni nabolje."

Bond se istaknuo kao borac za ljudska prava još kao student, a 1968. na konvenciji Demokratske stranke postao je prvi crnac nominiran za američkog potpredsjednika, no morao se povući jer je tada, s 28 godina, bio sedam godina premlad za tu dužnost.

U donjem i gornjem domu parlamenta Georgije bio je zastupnik punih 20 godina. Nije uspio ući u Zastupnički dom američkog Kongresa.

Predavao je na nekoliko koledža i sveučilišta i napisao više knjiga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?