TUŽNA SUDBINA:

Umrla je Isabelle Dinoire, prva žena u svijetu s presađenim licem

TUŽNA SUDBINA
07.09.2016.
u 10:31

Prva pacijentkinja u svijetu s presađenim licem, Francuskinja Isabelle Dinoire koja je operirana 2005. u 38. godini pošto ju je unakazio njezin pas, umrla je “od posljedica duge bolesti”, priopćila je u utorak sveučilišna bolnica u Amiensu, gdje se kontrolirala nakon operacije, prenosi Net.hr

Umrla je 22. travnja, ali vijest o smrti je prešućena radi zaštite privatnosti njezine obitelji, dodaje ta ustanova u priopćenju.

Kako piše francuski dnevnik Le Figaro, koji je prvi otkrio informaciju, tijelo Isabelle Dinoire je zimus “ponovo odbacilo presađeno tkivo i ona nije mogla micati usnicama”.

“Zbog teških lijekova koje je do kraja života morala uzimati protiv odbacivanja tuđeg tkiva, dvaput je oboljela od raka”, dodaje list.

Pas joj odgrizao dio lica

Isabelle Dinoire kojoj je njezin pas odgrizao dio lica, 2005. je bila prva osoba u svijetu kojoj je presađen dio lica između nosa, usta i čeljusti.

Operaciju je izveo medicinski tim u kojemu su bili profesor Jean-Michel Dubernard, francuski kirurg koji je 1998. prvi u svijetu izveo operaciju presađivanja šake i profesor Bernard Devauchelle, maksilofacijalni kirurg.

Presađivanje dijela lica je bilo moguće zahvaljujući donorici koja je bila u stanju encefalitične moždane smrti, uz odobrenje njezine obitelji.

FRANCE-HEALTH-TRANSPLANT

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?