RAT U UKRAJINI

Ukrajinci istraživali iranske dronove, došli do neočekivanog otkrića

ukrajina, rat
Reuters/PIXSELL
18.11.2022.
u 16:19

Ukrajinski istražitelji tvrde da su ključni dijelovi koji pokreću iranske bespilotne letjelice proizvedeni u Americi, Europi i Aziji. To se događa iako su, kako ističe WSJ, zapadne nacije uvele opsežne sankcije Iranu.

Posljednjih tjedana, kažu ukrajinski dužnosnici, Rusija je lansirala više od 300 iranskih dronova koji su gađali vojne jedinice, elektrane i civilne zgrade u glavnom gradu Kijevu. 

Ukrajinska vojska rekla je da je oborila više od 70% bespilotnih letjelica, ali ukrajinski dužnosnici traže od SAD-a i NATO saveznika dodatnu pomoć u suprotstavljanju prijetnji.  

Dok se međunarodna zajednica godinama koncentrirala na pokušaje ograničavanja iranskog nuklearnog programa, Teheran je izgradio vojsku bespilotnih letjelica koje su dosegle cijeli Bliski istok, piše The Wall Street Journal.  Iranski i ruski dužnosnici više su puta zanijekali da je Teheran dostavio Moskvi bespilotne letjelice za korištenje u Ukrajini.  

"Snažno odbacujemo neutemeljene optužbe nekih zemalja o tome da Rusija koristi iranske bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian. 

Pozvao je ukrajinske dužnosnike na bilateralni sastanak kako bi predstavili bilo kakve dokaze o tvrdnji da se iranske bespilotne letjelice koriste u ratu. 

Ukrajinski istražitelji tvrde da su ključni dijelovi koji pokreću iranske bespilotne letjelice proizvedeni u Americi, Europi i Aziji. To se događa iako su, kako ističe WSJ, zapadne nacije uvele opsežne sankcije Iranu.  
Ukrajinski istražitelji ušli su u trag komponentama dronova do američkih tvrtki, uključujući Texas Instruments Inc., tehnološkog diva sa sjedištem u Dallasu. 

Ellen Fishpaw, glasnogovornica Texas Instrumentsa, rekla je da tvrtka istražuje izvješća da su njezini proizvodi korišteni u oružju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije