lučke vlasti potvrdile

Ukrajina započela rad na alternativnim mogućnostima izvoza žitarica preko dunavskih luka

ukrajina žito rat
08.08.2023.
u 19:02

Kao glavni uzgajivač i izvoznik žitarica, Ukrajina u 2023. godini očekuje da proizvodnja žitarica poraste do 55 milijuna metričkih tona, u odnosu na 53 milijuna u 2022. i rekordnih 86 milijuna u 2021.

Ukrajina je započela rad na alternativnim mogućnostima izvoza svojih žitarica, organiziranjem pretovara u blizini ušća Dunava, priopćile su u utorak lučke vlasti.

Kao glavni uzgajivač i izvoznik žitarica, Ukrajina u 2023. godini očekuje da proizvodnja žitarica poraste do 55 milijuna metričkih tona, u odnosu na 53 milijuna u 2022. i rekordnih 86 milijuna u 2021.

S obzirom da troši samo oko 17 milijuna tona po sezoni, Ukrajina treba izvesti ostatak. Blokada njenih glavnih morskih luka nakon ruske invazije u veljači 2022. utjecala je, međutim, na njenu sposobnost izvoza.

Lučka uprava je na Facebooku objavila da je vlada usvojila rezoluciju o formalnom proširenju granica jedne od ukrajinskih luka na Dunavu.

- Dokument je dopunjen novim geografskim koordinatama za lokaciju sidrišta u blizini ušća Bistre, kako bi se organizovao drumski prekrcaj tereta žitarica iz morskih luka Ust-Dunajsk i Izmail na plovila Panamax - priopćila je uprava.

Taj potez omogućava pretovar tereta s jednog plovila na drugo kada su plovila usidrena, a ne na lučkom vezu.

U sezoni 2022/23, većina ukrajinskog žita je izvezena preko dubokih crnomorskih luka u skladu s dogovorom postignutim uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

Rusija je, međutim, napustila sporazum 17. srpnja nakon što je navela da njeni zahtjevi za ublažavanje sankcija na vlastiti izvoz žitarica i gnojiva nisu ispunjeni.

To je Ukrajini ostavilo ograničene mogućnosti izvoza, većinom preko malih riječnih luka na Dunavu i preko njene zapadne kopnene granice s Europskom unijom.

Obično oko polovina ukrajinskog poljoprivrednog izvoza izlazi preko crnomorskih luka, četvrtina preko njenih dunavskih luka i četvrtina preko njene zapadne granice.

Vlasti nisu priopćile za koliko bi se dunavski pretovar mogao povećati kada nova shema proradi, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?