nakon referenduma u četiri oblasti

Ukrajina tvrdi da nikada neće pristati na ruske ultimatume

Ukrajina
AMMAR AWAD/REUTERS
28.09.2022.
u 13:09

Ukrajina je pozvala međunarodne partnere da nametnu još strože sankcije Rusiji a Kijevu dostave još više vojne pomoći.

Ukrajina je u srijedu rekla da su referendumi u četiri ukrajinske oblasti o pridruženju Rusiji "ništavni i bezvrijedni" te da će Kijev nastaviti u nastojanjima da oslobodi svoja područja pod ruskom okupacijom.

Ukrajina je pozvala međunarodne partnere da nametnu još strože sankcije Rusiji a Kijevu dostave još više vojne pomoći.

Ministarstvo vanjskih poslova je također poručilo da Ukrajina nikada neće pristati na ruske ultimatume.

"Prisiljavajući ljude pod prijetnjom oružja da ispune neki listić je još jedan u nizu ruskih zločina tijekom agresije na Ukrajinu", dodaje se u priopćenju.

Opisujući referendume kao prevaru, ministarstvo ističe da oni "nemaju nikakve veze s izražavanjem volje" naroda i stoga nemaju nikakve posljedice za ukrajinski "administrativno teritorijalni sustav i međunarodno priznate granice".

Proruske vlasti u ukrajinskim oblastima Zaporižija, Herson, Luhansk i Doneck su u utorak proglasili pobjedu na referendumima o pridruženju Ruskoj Federaciji.

Kijev odgovara da ima pravo vratiti svoj teritorij vojnim i diplomatskim sredstvima i da će nastaviti na tome raditi.

"Pokušaji Moskve da uspostavi nove linije razgraničenja ili oslabi međunarodnu potporu Ukrajini neće uspjeti", piše u priopćenju.

Ukrajina od EU-a, NATO-a i G7 posebice očekuje vojnu pomoć, uključujući tenkove, borbene zrakoplove, dalekometno topništvo te sustave protuzračne obrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?