MALVERZACIJE

Uhićen Nicolas Sarkozy, bivši francuski predsjednik!

20.03.2018.
u 10:10

Privela ga je francuska policija zbog sumnje u malverzacije oko financiranja predsjedničke kampanje 2007. godine.

Nicolas Sarkozy, bivši predsjednik Francuske, jutros je uhićen, javlja Sky News. Privela ga je francuska policija zbog sumnje u malverzacije oko financiranja njegove predsjedničke kampanje 2007. godine. 

Istražiteljima je sumnjivo financiranje kampanje sredstvima iz Libije, a istraga je pokrenuta još 2013. godine. Optužuje ga se da je primio 50 milijuna eura od libijskog vođe Moamera al-Gaddafija, što su tvrdili i diktatorov sin Saif al-Islam Gaddafi te francuski biznismen libanonskog porijekla Ziad Takieddine. Sarkozy je u više navrata opovrgnuo te optužbe.

– Imamo dokaz da je Sarkozy dobio novac, a od tog klauna tražimo da ga vrati libijskom narodu – izjavio je Saif al-Islam Gaddafi u ožujku 2011. godine.

Sarkozy je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine, a na sudu je završio i zbog nezakonitog financiranja predsjedničke kampanje 2012., kad je suočen s optužbama da je njegova stranka falsificirala račune kako bi se skrilo 18 milijuna eura za kampanju.

Skandal poznat kao slučaj "Bygmalion" temeljio se na tvrdnji da se Sarkozyjeva stranka UMP udružila s PR agencijom kako bi prikrila stvarne troškove predsjedničke kampanje 2012. Francuski zakon ograničava troškove, pa je tvrtka Bygmalion račune slala Sarkozyjevoj stranci umjesto izravno kampanji omogućivši UMP-u da potroši više nego što je smio. Sarkozy je nijekao da je znao da je stranka potrošila više novca nego što je zakonski dopušteno.

Dodajmo i kako je Sarkozy 2012. izgubio izbore od socijalističkog kandidata Françoisa Hollandea, a u studenom 2016. nije uspio osigurati stranačku kandidaturu za predsjedničke izbore 2017. godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije